Het decembermoordenproces in Suriname staat op punt van hervatten. Maar de hoofdverdachte voor de moord op 15 mensen tijdens de decembermoorden in 1982 is ook de huidige president: Desi Bouterse. En hij probeert vandaag in het parlement de voortgang van zijn eigen vervolging wederom te blokkeren.

In 2012 legde het Surinaamse parlement (waar de NDP van Bouterse de meerderheid geniet) het proces lam. De Krijgsraad besloot begin deze maand echter de zaak alsnog voort te zetten omdat de ‘redelijke termijn’ van de afronding van de rechtszaak is verstreken.

Als gevolg zet Bouterse nu alles op alles om te voorkomen dat het proces, dat voor morgen gepland staat, van start gaat. De president beroept zich nu op artikel 148 in de grondwet: die stelt dat de regering in het belang van de staatsveiligheid het Openbaar Ministerie het bevel kan geven te stoppen met vervolgen.

Volgens Bouterse is er een ‘constitutionele crisis’ uitgebroken. De Surinaamse president wil hoe dan ook voorkomen dat de zitting morgen doorgaat.

Hoe ver kan hij gaan? In Eenvandaag spreken we met Henry Behr, zijn broer, journalist Bram Behr, werd op 8 december vermoord. Hij herkent de spanning die ook heerste aan de vooravond van de moorden van 1982. We spreken ook met politicoloog en columnist Giwanni Zeggen.

De decembermoorden

Al jaren proberen nabestaanden om de huidige president Bouterse berecht te krijgen voor de moord op 15 vooraanstaande Surinamers in de nacht van 8 op 9 december 1982. Ze werden geëxecuteerd omdat ze het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse bekritiseerden. 

In 2007 ging het strafproces rondom deze decembermoorden van start in de zwaar beveiligde marinebasis in Boxtel. Maar als Bouterse tot president wordt gekozen in 2010 wordt de voortgang moeizamer. In 2012 neemt het parlement een amnestiewet aan en daarmee lijkt Bouterse de dans te ontspringen.

Hij voert spoedgesprekken met politieke partijen, ook met de oppositie en er zijn bijeenkomsten met het leger en politie. Daarnaast staat er een zogenoemde comité generaal, een geheime vergadering van het parlement, gepland.