Een emotioneel moment in een Seaworld Park in de Verenigde Staten, want daar is voor het laatst een orka geboren. Na jaren van felle kritiek heeft het park in 2016 besloten om het fokprogramma voor orka’s stop te zetten. Moederorka Takora was toen al zwanger.

Dat het park is gestopt heeft alles te maken met de documentaire Blackfish uit 2013. Documentairemakers lieten daarin zien hoe miserabel het leven van orka’s in gevangenschap is. De geboorte is dan ook niet iets waar veel mensen op sociale media blij mee zijn. “Ik ben verdrietig, waarom vindt Seaworld dit een historisch moment”, vragen mensen zich af.

Een orka in gevangenschap moet iedere dag 1400 rondjes in een bassin zwemmen om aan net zoveel gezwommen kilometers te komen als een orka in het wild. Op dit moment leven er nog ongeveer vijftig orka’s in gevangenschap.

De roep om daar mee te stoppen speelt al jaren. Iedereen herinnert zich de film Free Willy nog wel. Iedereen hield opeens van orka’s na het zien van de film. Maar dat sloeg later om in grote verontwaardiging, toen bleek dat de hoofdrolspelende orka onder vreselijke omstandigheden gevangen zat in Mexico.

Ook in Nederland ontstond er discussie over het lot van Orka’s in dolfinariums. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de Orka Morgan uit de Waddenzee werd gered en terecht kwam in het dolfinarium.

Maar dat was niet de enige reden dat het Dolfinarium onder vuur lag. Vorig jaar was er veel te doen op sociale media naar aanleiding van beelden van het televisieprogramma RamBam. Helemaal toen vorig jaar ook nog de oude trainer van de dolfijn Flipper opriep tot een protest in Harderwijk.

De directeur reageerde toen fel op dit soort kritiek: ‘Wij maken ons niet druk om die dierenactivisten … bezoekersaantallen zijn geen enkele reden om in paniek te raken.’

Recreatie-expert Hans van Leeuwen is het daar niet mee eens. En als je naar de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren kijkt dan zie je deze ontwikkeling misschien wel terug.