Op 30 april moet Nederland niet het Koningslied, maar het Wilhelmus zingen voor de nieuwe koning en koningin van Nederland. Dat blijkt uit eigen onderzoek van EenVandaag onder ruim 10.000 mensen. 

De deelnemers kregen een lijst met mogelijke nummers voorgelegd om te zingen op 30 april, en 30% geeft de voorkeur aan het Wilhelmus. Daarmee is dit het populairste lied. Het Nationaal Comité Inhuldiging maakte vandaag bekend dat het toch vasthoudt aan het officiële Koningslied, maar slechts 5% kiest voor het nummer van John Ewbank. Eén op de drie deelnemers zegt dat het hen eigenlijk niet uitmaakt.

Kritiek ging te ver

Dit weekend werd bekend dat Ewbank het officiële Koningslied terugtrok na zware kritiek. Ook de deelnemers aan het onderzoek zijn negatief: 82 procent van de respondenten die het nummer hebben gehoord vond het slecht, vooral vanwege de tekst. De meeste mensen (55%) vinden de manier waarop de kritiek is geuit wel te ver gaan.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 22 april 2013. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.