Het is inmiddels zestig jaar geleden: de hongerwinter. De etenhalers, onderduikers, hongerende kinderen, evacues en mensen die kinderen destijds hebben opgevangen komen zondag bijeen.

Nederland ging in 1944- 1945, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, gebukt onder de ' hongerwinter' . Ongeveer 20.000 mensen stierven in deze periode van de honger.

Hulp aan kinderen uit het westen

Het zuiden van het land was bevrijd. Maar het stedelijke westen van Nederland was nog niet zo ver. Kolen werden niet meer aangevoerd. Gas en electra werden afgesloten. Veel mensen in het westen leefden in bittere armoede en iedereen had honger. Kinderen uit dit gebied werden daarom geëvacueerd en opgevangen door de (boeren)bevolking in het noorden en oosten van het land.

Terug naar het verleden

Theo Kanters, een van de kinderen die naar het oosten werd gebracht, gaat samen met zijn kleinzoon terug naar de plek waar hij door boeren opgevangen werd. TweeVandaag reisde met hem mee.

Reünie

Informatie over de reünie:Datum: 20 Februari.Plaats: sporthal 'De Marse' . Mr. H. Smeengestraat 54 in Ruinen (gemeente De Wolden). Telefoonnummer sporthal: 0522-472384. Voor aanmelden of meer informatie: 'Stichting 3HOEK', D. van Reenen, telefoonnummer: 035-6241748/ 06-44884368 of e-mailadres: [email protected]