De kans is vandaag het grootst dat jij een jarige hebt gefeliciteerd. Op 25 september zijn namelijk de meeste mensen jarig. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Gemiddeld zijn er iedere dag 41 duizend mensen die in Nederland geboren zijn jarig. In september blazen de meeste mensen kaarsjes uit en in december zijn de minste mensen jarig. De laatste dagen van september staan allemaal in de top 10 van verjaardagen. Het aantal jarigen is namelijk op 23, 24, 25, 27, 29 en 30 september het hoogst. Met vandaag dus een absolute piek: 43,8 duizend jarigen.

Kerstkinderen

Iedereen heeft het vast weleens gedaan: even terugrekenen wanneer je verwekt bent door je ouders. Als je vandaag jarig bent, ben je waarschijnlijk in de kerstvakantie (met uitloop van begin januari) verwekt. Vroeggeborenen en zittenblijvers daargelaten.

Heb je precies 9 maanden doorgebracht in je moeders buik, dan ben je gemaakt op: jawel, eerste kerstdag. In het overzicht van het CBS zie je hoeveel jarigen er op jouw verjaardag zijn.

Veranderend patroon

De minste mensen zijn logischerwijs jarig op 29 februari, omdat die dag door een schrikkeljaar niet altijd voorkomt. Er zijn dan maar 9800 mensen jarig. Buiten deze dag om is het aantal jarigen het laagst op 5 december (36,6 duizend), op 25 en 26 december (35 duizend en 33 duizend) en op 1 en 2 januari (32 duizend en 36 duizend).

Het geboortepatroon is in de loop der jaren veranderd. De vijftigers van nu zijn vaker jarig in het voorjaar en de allerjongsten (0 tot 10 jaar) vieren hun geboortedag het vaakst in de zomer en in september.