Banken krijgen bij het verstrekken van een hypotheek per 1 december meer zicht op onze schulden en leningen dan eerst. Wie een betaalrekening heeft waar hij langer dan een maand meer dan 250 euro op rood kan staan, krijgt een registratie bij het BKR. Ook als hij niet eens rood staat. De mogelijkheid op zich is al genoeg voor een registratie. Dit was eerder pas bij 500 euro rood en dat langer dan 3 maanden.

De aanscherping van de registratie moet ervoor zorgen dat mensen niet een maximale hypotheek krijgen als ze eigenlijk rood staan en elders nog bedragen open hebben staan. Voor mensen die al veel lenen, wordt een droomhuis dat aan de hoge kant is qua prijs, straks niet meer mogelijk.

In EenVandaag licht BKR uit Tiel de nieuwe regels toe. Vereniging Eigen Huis vindt de aanscherping een verbetering. Het gaat overdreven veel lenen tegen. Maar makelaar Eric Bond uit Volendam heeft er zijn bedenkingen bij. Hij heeft veel klanten die maximaal willen lenen. EenVandaag zoekt uit wat de aanscherping van de regels bij het BKR in de praktijk betekent.