Mogen we, of mogen we niet? Europese landen verschillen nogal van mening, wat wintersport betreft. En dat is lastig als je in de sector werkt. "Alle parttimers zitten thuis."

Om corona geen kans te geven, willen Duitsland, Italië en Frankrijk een wintersportverbod voor heel Europa. In elk geval tot 10 januari. Maar daar kunnen niet alle landen zich in vinden. Zo willen Zwitserland en Oostenrijk de pistes 'gewoon' opengooien. Vorig jaar raakten veel toeristen tijdens hun wintersportvakantie besmet met COVID-19.

Belangrijke inkomstenbron

Dat Zwitserland en Oostenrijk het niet eens zijn met een verbod, verbaast Arjen de Graaf van de Nederlandse Skivereniging niet.

"Duitsland, Frankrijk en Italië hebben naast wintertoerisme voldoende andere inkomstenbronnen. Voor Oostenrijk is dat bijvoorbeeld anders, daar brengen wintersporters ongeveer 15 procent van het bruto binnenlands product in het laatje."

Onduidelijkheid

Dat we dit jaar minder wintersporten, merkt ook Richard Molenaar. Hij runt een indoor skicentrum in Heemskerk, waar in het hoogseizoen 7 dagen per week les wordt gegeven. Daarnaast heeft hij een winkel met wintersportartikelen en organiseert hij skireizen door heel Europa. Die reizen zijn tot nu toe allemaal gecanceld.

"Wat er nu gaat gebeuren, weten we niet", vertelt Molenaar. En dat vindt hij het lastigst. "Het zou fijn zijn als Europa met een duidelijke aanpak komt. Nu verschilt het niet alleen per land, maar zelfs per gebied of de pistes wel of niet opengaan. We volgen het nieuws met spanning."

Hoop op voorjaarsvakantie

Hij probeert zoveel mogelijk vooruit te kijken. Bijvoorbeeld naar de voorjaarsvakantie in februari, doorgaans dé tijd voor wintersport.

"Normaal gesproken zou de skireis die we tijdens die vakantie organiseren al zijn volgeboekt, nu zitten we op 70 procent bezetting. En het is nog niet eens zeker of het überhaupt wel door kan gaan."

Lees ook

Geen parttimers

De zestig parttimers die normaal gesproken naast het vaste personeel bij Skicentrum Heemskerk werken, zijn voor nu afgebeld.

Toch is Molenaar ervan overtuigd dat het skicentrum deze schok te boven komt. Lessen worden er nog steeds geboekt, privélessen zelfs meer dan eerst. "Voor veel van onze klanten is wintersport meer dan een week door de sneeuw glijden. Zij zijn er het hele jaar mee bezig en blijven komen."

Onzekerheid blijft

De wintersportwinkel heeft het lastiger. "Vorig jaar december zijn we gestart met de inkoop voor dit skiseizoen. Rekening met een pandemie hielden we toen natuurlijk niet. Het resultaat is dat we nu met flinke voorraden zitten." Maar Molenaar kan de terughoudendheid van consumenten wel begrijpen. "Black Friday maakt vandaag gelukkig nog iets goed."

Van die onzekerheid zullen Molenaar en andere wintersportondernemers nog wel een tijdje last houden, concludeert Arjen de Graaf van de Nederlandse Skivereniging. "Het beleid rondom het sluiten van skipistes is net zo onzeker als de verspreiding van het coronavirus zelf. In januari kan het weer compleet anders zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.