Ondernemers met en zonder personeel zijn verdeeld over het derde steunpakket van het kabinet. Vier op de tien zijn positief. De rest is negatief of afwachtend. Het draagvlak is lager dan bij eerdere steunpakketten.
Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder ruim 1600 ondernemers ter gelegenheid van Prinsjesdag. Het kabinet kwam eind augustus met een derde coronasteunpakket voor ondernemers en werkenden van 11 miljard euro. De nieuwe regeling loopt langer dan de twee vorige steunpakketten, tot de zomer van 2021. Wel wil het kabinet de regelingen versoberen en hogere eisen stellen.
Negen maanden steun geven meer rust
Vier op de tien ondervraagde ondernemers (41 procent) zijn positief over het derde steunpakket. "Als er in het verleden veel winst is gemaakt dan mag er nu best een tegenvaller zijn. Het hoeft niet allemaal top of the bill. Het is al mooi dat het kabinet bij springt", aldus een ondernemer.
Een kwart (27 procent) neemt een afwachtende houding aan. Ze vinden het nog onduidelijk wat die nieuwe regeling concreet voor hen gaat betekenen. "Negen maanden steun geeft meer rust dan drie, maar het blijft spannend", zegt een deelnemer. "Pianoles geven op anderhalve meter blijft lastig."
Zzp'ers moeten pensioengeld opeten
Een derde van de ondervraagde ondernemers en zzp'ers (32 procent) is negatief over de nieuwe regeling. Bij een deel is dit omdat ze eerder tevergeefs hebben aangeklopt voor steun. "Wij zitten in de binnenvaart. Ik het het eerder geprobeerd maar wij krijgen niets", zegt een schipper. Of ze verwachten dat het niet voldoende zal zijn om hun bedrijf door de crisis te loodsen. Een garagehouder maakt zich zorgen: "Mensen besparen op onderhoud auto en zien af van aankopen. Mijn bedrijf blijft in de gevarenzone."
Vooral zzp'ers zien het somber in met de nieuwe regeling omdat er voor hen naast een partnertoets ook een vermogenstoets bij gaat komen. Een zzp'er schrijft: bij Tozo 1 en 2 kreeg ik nog een redelijke bijdrage. maar vanaf oktober moet ik mijn pensioenspaarpot gaan opeten. Echt heel slecht beleid." Een ander: "Waarom geen vermogenstoets bij werknemers en bedrijven zoals KLM? Dit voelt zo oneerlijk."
Draagvlak steunpakketten neemt af
Het draagvlak voor het derde steunpakket (41 procent) is lager dan voor het eerste en tweede steunpakket. EenVandaag peilt al sinds de aankondiging van het eerste steunpakket in maart hoe ondernemers daar tegenover staan.
In maart was dat het hoogst, 87 procent. Tijdens het tweede steunpakket was dit gedaald tot tot 45 procent. Nu ligt het dus nog iets lager.
Derde heeft financiële problemen door corona
Veel ondernemers hebben al maanden financiële problemen door de coronacrisis. In het Prinsjesdag onderzoek geeft een derde (35 procent) aan daar nu mee te worstelen. Bijna de helft (46 procent) verwacht de komende maanden in meerdere of mindere mate (meer) financiële problemen.
Vooral ondernemers in de horeca, cultuursector en winkels zitten in zwaar weer. "Ik kom 470 euro elke maand te kort en heb dan nog geen eten in huis. Dus ik zak dieper en dieper in de schuld", zegt een panellid.
Over het onderzoek
Aan het onderzoek (pdf), gehouden van 7 tot 11 september 2020, deden 24.770 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 429 ondernemers met personeel en 1203 zzp'ers. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.