Is het water naar de zee dragen of is dit dé reddingsboer voor ondernemers? Vanmiddag is steunpakket 3.3 gepresenteerd. In totaal bedraagt de steun miljarden.

Met het nieuwe steunpakket zijn ook de gebeden van de evenementenorganisatoren gehoord, want het garantiefonds is een van de onderdelen van het nieuwe steunpakket. Als evenementen op het laatste moment toch niet doorgaan, is er geld van de overheid. "We richten ons daarmee op evenementen na 1 juli", zei de nieuwe minister van Economische Zaken Bas van 't Wout in de persconferentie.

Starters

Ook is er voor het eerst geld vrijgemaakt voor starters in het bedrijfsleven. "Je zou je kunnen afvragen of dat te laat is", zegt Martin Visser, journalist bij de Financiële Telegraaf. "Maar veel startende ondernemers die eerst buiten de boot vielen, grijpen dit met beide handen aan."

Starters vielen eerst vaak buiten de boot, omdat de steun gebaseerd werd op cijfers van voor 1 maart. De minister hoopt dat die steun voor starters vanaf 1 april gaat lopen.

Vaste lasten ondernemers

Maar ook ondernemers die hun zaak al jaren hebben zitten met de handen in het haar. Al vele maanden teren ze op hun reserves. "De wensenlijst van deze ondernemers was dan ook fors", legt Martin Visser uit.

"Om hen tegemoet te komen, wordt nu bij honderd procent omzetverlies tenminste 80 procent van de vaste lasten vergoed." Dat was eerder 70 procent.

Lees ook

Pleister voor het bloeden

Daarnaast zal er meer geld beschikbaar komen voor winkels die al ruim een maand hun deuren hebben moeten sluiten. "In het vorige steunpakket kregen ze een eenmalige vergoeding voor de niet verkochte voorraad", zegt Martin Visser. "Nu wordt het maximale vergoede bedrag verhoogd en wordt de regeling verlengd."

De overheid trekt dus de portemonnee, maar dat is dat genoeg? "Misschien moeten we aan nieuwe vormen van steun gaan denken", zegt Visser. "Alleen maar lonen vergoeden zou niet genoeg zijn. De volgende keer gaan ze kijken of ze het eigen vermogen van de ondernemers kunnen opkrikken."