Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt verhuist de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Trump is van plan om Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël. Hij zal dit officiële besluit naar alle waarschijnlijkheid vanavond bekend maken. De woede in de Arabische wereld is groot.
Symbolisch
Arabist en Israël-Palestina kenner Anna Krijger, maakt zich grote zorgen over het besluit van Trump. “De stad Jeruzalem is van onschatbare waarde voor christenen, moslims en joden omdat daar alle heiligdommen zijn verenigd. Een heel belangrijk heiligdom voor de moslims is de Al-Aqsa moskee. Voor de joden is dat de Tempelberg. Zo'n besluit is dan ook ontzettend onverstandig. Iedereen met realiteitsbesef moet erkennen dat je hiermee alleen maar meer olie op het vuur gooit.” Volgens Krijger betaalt iedereen een prijs voor deze ‘symbolische’ beslissing. “Het conflict zal ongetwijfeld weer oplaaien. En dat betekent dat er ook weer nieuwe aanslagen zullen plaatsvinden waar zowel de Israeliërs, als de Palestijnen het slachtoffer van zullen zijn.”
Verkiezingsbelofte
Talloze wereldleiders hebben Trump afgeraden om zijn besluit door te zetten. Ook belangrijke bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, Egypte, Saoedi-Arabië en Irak, keerden zich tegen het besluit. Ze zijn bang dat de spanningen in de regio nog meer toenemen, maar de president wil er niks van weten. Dat heeft volgens Michiel Vos, Amerika correspondent, een duidelijke reden. “Trump neemt dit besluit omdat hij het tijdens de verkiezingen beloofd heeft. En hij is niet de eerste, alle presidenten voor hem hebben het ook beloofd, maar deden het niet. Of het slim is of niet is één ding, maar hij houdt zich wel aan zijn woord.” Daarnaast kan het volgens Vos ook een nieuwe opening zijn. “Er zijn mensen rond het Witte Huis die beweren dat het vredesproces zo muur en muurvast zit, dat dit besluit het vredesproces nieuw leven kan inblazen.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.