Nederland trok er massaal op uit deze week. Steeds meer mensen lijken het gehad te hebben met de beknellende regels van de anderhalvemetersamenleving. "We moeten echt volhouden met z'n allen", zegt viroloog Marion Koopmans.
Overvolle parken, drukke winkelstraten en zonaanbidders die massaal hun heil zochten op de stranden. Het lijkt soms alsof steeds meer Nederlanders het idee hebben dat het corona-tijdperk over is en we onze oude leven weer kunnen oppakken. Toch is dat echt een misvatting, zegt Koopmans. Ze treedt op als adviseur van de WHO en zit ook in het OMT, de belangrijkste raadgever van het kabinet.
Aandacht verslapt
"De aandacht is aan het verslappen, dat merk je. We moeten echt volhouden, ook in deze fase. Het is nog maar kort geleden dat de ic-bedden tegen de kritieke grenzen qua capaciteit aanliepen. En je ziet nu ook dat het virus nog steeds om zich heengrijpt", zegt Koopmans.
"Laatst nog een docent die ziek was geworden, of dat slachthuis waar behoorlijk deel van personeel besmet was geraakt. Het is dus nog echt onder ons, dit virus."
Tweede golf
Hoewel we al wekenlang een dalende trend zien in het aantal coronabesmettingen, wil dat volgens de viroloog niet zeggen dat het virus niet opeens weer kan opvlammen. De kans op die beruchte tweede coronagolf is echt aanwezig.
"100 procent zekerheid heb je natuurlijk nooit. Als je kijkt naar de wetenschappelijke verspreidingsmodellen, is het heel waarschijnlijk dat wanneer we minder rekening houden met de maatregelen, we snel een tweede golf krijgen. En misschien ook wel groter dan de eerste."
Kwetsbaar
Wanneer en hoe groot die golf precies zal zijn, valt lastig te voorspellen. Wel zijn we als bevolking nog steeds extreem kwetsbaar, omdat zo weinig mensen het virus hebben gehad, legt Koopmans uit: "De schatting is dat 3 of 4 procent geïnfecteerd geweest met het coronavirus in Nederland. Dat is dus niet echt veel."
"Die aantallen zorgden er al voor dat er grote problemen waren om onze ic's overeind te houden. We zien ook steeds meer dat mensen die niet in het ziekenhuis terecht komen, heel lang ziek kunnen zijn. Kortom, je wilt echt niet dit virus vrij laten rond circuleren."
Kritiek op de anderhalvemeter-regel
Afgelopen week zwelt ook de kritiek op anderhalvemeter-regel steeds verder aan. Vooral nu het lijkt alsof het virus in de buitenlucht minder snel om zich heen grijpt. De viroloog begrijp de kritiek van de 'anti-anderhalvemeter-beweging' wel, maar vindt dat ze plank behoorlijk misslaan. "De stelligheid waarmee dingen vaak gezegd worden, daar sta ik echt niet achter. Het klopt dat we meer verspreiding van het virus binnen zien dan buiten. Maar dat is gebaseerd op Chinese onderzoeken die ook meer in binnensituaties zijn gedaan."
Volgens de viroloog is het echt veel te vroeg om de afstandsregel buiten helemaal los te laten. "Voorlopig moeten we ons echt, ook buiten nog, aan anderhalvemeter-regel houden. Er moet eerst veel meer onderzoek komen. Het contactonderzoek gaat ons veel nieuwe inzichten brengen. Dus echt, er is nog even geduld nodig."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.