Brabantse ziekenhuizen willen de teugels voorlopig nog niet laten vieren als het om de corona-maatregelen gaat. Volgens ziekenhuisdirecteur Bart Berden is het daar nog veel te vroeg voor. "We zijn nog lang niet van het virus af."

Het is een dag waar het hele land reikhalzend naar lijkt uit te kijken. Komende dinsdag maakt premier Rutte bekend of Nederland misschien iets van het slot af mag. De maatschappelijk druk om de economie weer langzaam open te gooien neemt steeds meer toe. Toch moeten we heel voorzichtig zijn met het afbouwen van de maatregelen, vindt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant: "Ik wil toch een dringende oproep doen op de solidariteit, dat we die met z'n allen vasthouden. We zijn wat betreft nog lang niet van het virus af."

Bekijk hier het gesprek met Bart Berden.

Tweede piek

De ziekenhuisdirecteur is bang dat als de maatregelen verregaand versoepeld worden, hij en zijn collega's in Brabant direct weer in grote problemen komen. "Er zijn nog onvoldoende mensen die het virus hebben gehad. Uit onderzoek blijkt dat er makkelijk een tweede golf aan nieuwe gevallen kan ontstaan. Dan liggen de ic's zo weer vol."

Rutte voert op dit moment topoverleg met zijn team op het Catshuis. Berden verwacht echter niet dat het kabinet komende dinsdag al de maatregelen drastisch zal gaan versoepelen. "Dat zou me echt enorm verbazen. Het zal hooguit om hele kleine aanpassingen gaan, meer echt niet."

Te weinig aandacht voor andere patiënten

Een ander punt wat echt meer aandacht verdient volgens Berden is de behandeling van niet-corona patiënten. Om die reden gaan hij en zijn collega's de zorg voor deze groep weer langzaam opbouwen. "Komende week gaan we 20-25% van onze polikliniek weer opstarten. We kennen de mensen op de wachtlijsten, het gaat in sommige gevallen echt om ernstig lijden. Dus daar moeten we snel weer mee beginnen."

Op dit moment krijgt een aantal patiënten door alle aandacht die er aan corona wordt besteedt, niet de zorg die zij verdienen, zo geeft Berden toe. "Het volume dat we op dit moment kunnen leveren aan andere zorg-dus buiten corona- is echt te laag. Ik maak me ook echt zorgen om die patiënten."

Roofbouw zorgpersoneel

Toch vraagt Berden ook begrip voor het enorme werk dat door het zorgpersoneel in afgelopen weken is verzet. Vooral de mentale belasting hiervan valt niet te onderschatten.

"We gaan nu de 8ste week in. Wat het vooral heel zwaar maakt is dat we het ziektebeeld van dit virus nog niet goed kende. Je voelt je dan snel tekortschieten naar de patiënten toe. En daarnaast kun je fysiek niet dichtbij de patiënten komen vanwege alle voorzorgsmaatregelen. Dat hakt er enorm in."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.