De terrassen mogen woensdag weer open van 12.00 tot 18.00 uur. Dus dineren zit er niet in. Of toch wel? Dinchen kan wel eens de oplossing zijn.
Dinchen. Je kent het woord misschien niet, maar zult er ongetwijfeld de komende weken mee te maken krijgen. 'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch. Een dinch is dus eigenlijk de maaltijd die je eet in plaats van de lunch en het diner. Je combineert de twee dus met elkaar.
Speciale 'coronakaart'
Restaurants door het hele land proberen het beste te maken van de komende versoepelingen en hopen dat consumenten met ze meedoen. Ze proberen hun gasten te verleiden om uitgebreid te komen lunchen of dinchen.
Restaurant Vis en Meer in Utrecht heeft hier een speciale 'coronakaart' voor gemaakt, vertelt eigenaar Leon van der Hooft. "Het is een combinatie van onze diner- en lunchkaart. Mensen zullen niet nu, om 13.00 uur 's middags het avondmaal genieten, maar wij gaan ons wel profileren met de dingen die we hebben. Dus naast broodjes en salades, willen we ook warme dingen aanbieden."
Broodje kroket of broodje kaas
"Misschien krijgen we de consument zo gek dat ze zich gaan gedragen zoals de Belgen doen", fantaseert Van der Hooft. "Belgen zijn gewend om goed en uitgebreid te lunchen met bijvoorbeeld kreeft. Nederlanders hebben al snel genoeg aan een broodje kroket en een broodje kaas."
Want de cultuur om uitgebreid bij een restaurant te gaan lunchen, bestaat in Nederland eigenlijk niet, vertelt restaurantrecensent en culinair journalist Hiske Versprille. Terwijl dit in andere landen wel veel meer wordt gedaan.
Lunch als belangrijkste maaltijd
"Als je in België doordeweeks rond lunchtijd komt, zitten restaurants helemaal vol. Ook lunchzaken langs de Belgische grens draaien vaak een goede lunch, terwijl restaurants in Amsterdam de lunch niet vol krijgen", zegt Versprille. In Frankrijk is de lunch ook populair en in Italië wordt het zelfs gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag.
"Er is in Nederland soms niet zoveel keuze tussen een broodje kaas en een diner van meerdere gangen", vertelt de culinair journalist. Ze hoopt dan ook dat restaurants hierop gaan inzetten de komende weken bij de heropening van de terrassen.
Cultuuromslag na 7 maanden afhaalbroodjes
Een restaurant dat dit zeker gaat doen, is Le Jardin in Utrecht. Eigenaar Lars Mooren hoopt op een 'cultuuromslag'. "We bieden een twee- tot vijf-gangenlunch aan in Zuid-Franse sferen. We gaan het leuk met linnen opdekken en ik hoop gewoon dat de consument na 7 maanden afhaalbroodjes even iets uitgebreider wil lunchen."
Sinds bekend werd gemaakt dat de terrassen open mogen, explodeerde het aantal reserveringen bij Le Jardin. "Het is echt heel erg leuk en ook een signaal dat men ons niet vergeten is. Men wil als een dolle de deur uit. Ik denk dat mensen denken, het kan niet gek genoeg. Dat biedt hoop."
'Restaurantje spelen met handicap'
Restaurant De Hof in Renswoude biedt al langer een dinch aan. Dinchen staat heel simpel voor de combinatie van lunch en diner, vertelt eigenaar Jan-Egbert Bos. "Daar kan iedereen een eigen invulling aan geven."
Dinchen was in het verleden bij De Hof in buffetvorm. Maar dat wordt door corona lastig. "Daarom kiezen wij nu voor een vroege lunch, een late lunch en een vroeg diner. We gaan dus in drie shifts werken. We zoeken continu naar de beste oplossingen, om zo van het slechtste het beste te maken. Het is eigenlijk restaurantje spelen met handicap."
Dinerkaart als lunchkaart
Andere restaurants, zoals The Dogs Bollocks in Groningen, kiezen ervoor om de dinerkaart als lunchkaart aan te bieden. Hier kun je de hele middag burgers en spareribs bestellen. Iets wat voorheen alleen 's avonds mogelijk was, vertelt Kim van der Es. Tegenover The Dogs Bollocks bevindt zich restaurant Mr. Mofongo, van dezelfde eigenaar.
"Bij Mr. Mofongo focussen wij ons op de lunch- en borrelkaart, dus de koude keuken. En bij The Dogs Bollocks op de warme keuken. Wij hebben hiervoor gekozen zodat we gasten makkelijk kunnen doorverwijzen", vertelt Van der Es.
Rennen en vliegen
Hoewel de versoepelingen een kleine stap zijn voor de horecazaken, staan de restaurants te popelen om eten weer op borden te serveren in plaats van in bakjes. En of de 'cultuuromslag' nou komt of niet, restaurants zijn helemaal klaar voor woensdag.
"Het voelt eindelijk weer een beetje als vanouds", zegt Van der Es. "We zijn aan het rennen en vliegen om alles voor elkaar te krijgen. Iedereen heeft er onwijs veel zin in."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.