"Wij gooien nooit iets weg", zegt Pieter Poriau van het vaccinatiecentrum in het Vlaamse Malle. Gooide een Zwolse huisarts tientallen doses in de prullenbak omdat mensen niet kwamen opdagen, in België is dat dankzij een effectief systeem ondenkbaar.

De foto van een kleine zestig injectienaalden die de Zwolse huisarts Marco Blanker noodgedwongen in de prullenbak had gegooid, gingen viral op internet. "Het is zeer jammer en spijtig als dat gebeurt", zegt vaccinatie-coördinator Poriau. "Ik kan me niet indenken dat het hier zou gebeuren."

Huisarts Marco Blanker moest 58 ongebruikte vaccinatiespuiten weggooien.

Iedereen kan registreren

Het Belgische systeem is even simpel als effectief. Of misschien is het wel effectief omdat het zo simpel is. Als mensen niet komen opdagen voor vaccinatie, dan kan er worden teruggegrepen op een reservelijst. Sta je op die reservelijst en kom je in aanmerking, dan krijg je een sms-bericht dat je gevaccineerd kunt worden.

"Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich registreren", legt Poriau uit. "Je kunt aangeven op welke tijd je oproepbaar bent. Mensen krijgen vervolgens prioriteit op leeftijd. Een 60-jarige registreert eerder dan een 20-jarige die er al 3 weken opstaat."

Werkend systeem

Zodra je het bericht krijgt, moet je wel haast maken, vertelt Poriau. "Je hebt 30 minuten de tijd om hier te zijn. Op een bepaald moment vervalt de code die je krijgt en zien we hier een nieuw slot vrijkomen. Dan kunnen we een volgende uitnodigen. Op deze manier kunnen we heel makkelijk lege plaatsen opvullen. We hebben nu een systeem dat werkt en dat brengt veel rust in de organisatie."

Met het systeem kan het vaccinatiecentrum in Malle telkens 20 mensen oproepen. "Soms passeren er 2000 op een dag, we hopen volgende week op 2500 per dag", zegt Poriau. "We kunnen niet stilzitten en de vaccins niet optimaal benutten."

Lees ook

No-show in Nederland 'indrukwekkend laag'

Een woordvoerder van de GGD is het daarmee eens, maar benadrukt dat er ook in Nederland alles aan gedaan wordt om weggooien te voorkomen. "We schrikken enorm van het verhaal van die huisarts vanmorgen", geeft ze aan.

Toch is volgens haar het no-show-cijfer 'indrukwekkend laag'. "Het gaat echt om kleine aantallen, zeker als je kijkt dat we 500.000 mensen per week vaccineren. Er blijven hooguit een paar honderd restvaccins over op verschillende locaties in het land. Het uitgangspunt is dat we geen enkel vaccin willen verspillen en we er alles aan doen om overgebleven vaccins ook weg te prikken."

Efficiënt

Het aantal mensen dat van de reservelijst wordt opgeroepen en niet komt opdagen is volgens Pieter Poriau op één hand te tellen. "Iedereen snakt naar een normaal leven, wil meewerken en een vaccin krijgen", verklaart hij.

Naalden in de prullenbak zoals in Nederland gebeurde, is voor hem dan ook echt een gruwel. "Door een goede organisatie werkt alles efficiënt, en dat is belangrijk. Het is echt niet de bedoeling dat vaccins in de prullenbak belanden."

bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.