Met een pluim en het zicht op ruimere terrastijden loofde premier Rutte gisteravond ons gedrag op de terrassen. Toch is het de vraag of dat compliment op zijn plaats is. Veel bezoekers zagen het op de terrassen misgaan met de coronaregels.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 5.500 terrasbezoekers uit het Opiniepanel. Bij slechts de helft van hen (51 procent) werd vooraf gevraagd naar coronaklachten, 53 procent had gereserveerd en bij maar 48 procent zaten mensen uit verschillende huishoudens op anderhalve meter afstand aan tafel bij hen vandaan. Deze voorwaarden werden wel gesteld bij het openen van de terrassen.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Zonder vragen doorlopen

Ondanks de maatschappelijke druk om terrassen te openen en toezeggingen van de horecabranche dat het veilig kan, blijkt de praktijk van de afgelopen twee weken dus weerbarstiger. "We hadden iets te laat bedacht dat een terras wel lekker zou zijn, dus namen we de gok. We konden zo doorlopen, zonder vragen over klachten of wat dan ook. Dat we op meerdere plekken wonen, was ook geen probleem. Eigenlijk best gek", zegt een panellid over het terrasbezoek.

Ondervraagden kijken achteraf kritisch naar hun eigen gedrag, maar ook naar het personeel van de horeca waar zij te gast waren: "Opvallend was dat de bezoekers zorgvuldiger waren dan de bediening. Best naar als de bediening geen mondkapje draagt met serveren. Reserveren hoefde ook al niet", vertelt een panellid.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen in EenVandaag.

Terrassen prioriteit

Sinds het einde van de winter is er een sterke roep van mensen in het land om de terrassen te openen. Eind februari had een meerderheid (62 procent) liever de terrassen open gezien dan de versoepelingen die toen wél werden doorgevoerd, zoals het openen van contactberoepen en de winkels op afspraak.

En ook nu zien mensen het meest uit naar de ruimere terrastijden vanaf volgende week. Van alle versoepelingen uit de volgende stap van het openingsplan wordt die het meest aangevinkt (41 procent), ruim voor het openen van doorstroomlocaties buiten (27 procent) en het toestaan van binnensporten (26 procent).

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

Steun voor versoepelingen met 'pauzeknop'

Dat het kabinet volgende week nadrukkelijk onder voorbehoud van de ziekenhuisopnames versoepelt, kan rekenen op steun van de meeste mensen (55 procent). Een kwart (26 procent) had liever nu een onvoorwaardelijke toezegging over versoepelingen gezien of was voor het loslaten van alle maatregelen. Aan de andere kant wil 16 procent (nog) geen versoepelingen of juist strengere maatregelen.

Na een dieptepunt in april stijgt het vertrouwen in de corona-aanpak weer. Een maand geleden stond 39 procent achter dat beleid, tegenover 47 procent nu. Ook het vertrouwen in het vaccinatiebeleid stijgt flink, van 28 procent in april naar 44 procent nu. Meer mensen denken dat het streven om begin juli iedereen minstens één prik te geven, wordt gehaald. Slechts 14 procent vond dat half april een realistisch streven, tegenover 34 procent nu.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 11 mei, na de persconferentie van het kabinet, en 12 mei 2021. Aan het onderzoek deden 20.081 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.