Het gaat door de coronamaatregelen niet goed met de horeca. Dat is het beeld wat opdoemt als je de verschillende geluiden moet geloven. Toch schreven afgelopen jaar duizenden nieuwe horeca-ondernemers zich in. Waarom? "Kansen moet je grijpen."

Sinds april vorig jaar hebben ongeveer 8000 nieuwe bedrijven zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een groei die, ook in de kwartalen dat we in lockdown zaten, gewoon doorging. Aan de andere kant stopten ook veel bedrijven, maar toch groeide het aantal horecazaken met bijna 2500. Waar halen nieuwelingen hun hoop vandaan?

Lees ook

Open voor to go

Een van de ondernemers die een zaak opent in coronatijd is Bart Dijkers. Hij was al eigenaar van restaurant Dijkers in Haarlem en opent midden in de derde golf zijn nieuwe tent: Aan 't Plein. "Samen met mijn compagnon hebben we eind november de zaak overgenomen", vertelt Dijkers. "We doen nu to go in het weekend. Van vrijdag tot en met zondag kan je maaltijden afhalen."

Hij vindt het niet raar om in coronatijd een nieuwe zaak te openen: "Als de kans zich voordoet moet je hem grijpen. Dit kwam voorbij, dus we nemen deze kans. Er zat een ondernemer in, die is er bij de tweede golf mee gestopt en we hebben toen contact gehad met de huisbaas. We hebben een deel van de huur opgeschoven." Op een later moment moet Dijkers dat terugbetalen.

RobDijkers
Bron: EenVandaag
Bart Dijkers opende ondanks corona een nieuwe zaak

Tienduizenden euro's schuld

Van zijn andere zaak heeft de ondernemer nog wel schulden door de coronacrisis: "Daar hebben we echt wel tienduizenden euro's belasting uitstaan." Of dat een probleem op gaat leveren hangt af van de regelingen die er zijn, zegt Dijkers: "Ik neem aan dat de overheid een goede regeling voor ons maakt, zodat we dat keurig kunnen inlopen in termijnen."

Maar ondanks die schuld neemt hij dus een nieuwe zaak over: "Wij doen dit met eigen geld, omdat het overzichtelijk was qua bedrag. Ik denk dat grote spelers met veel investeerders, nu hun slag kunnen slaan. Ik heb het in Haarlem nog niet zo gehoord, maar ik denk dat ketens wel hun kans zien om uit te breiden."

Verslaggever Harm van Atteveld gaat langs bij ondernemer Bart Dijkers in Haarlem: 'Dit kwam voorbij, dus pakken we de kans'

Behoefte aan horeca

Regiomanager Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam ziet ook de stijging van het aantal horecazaken. In Amsterdam kwamen er sinds april 300 nieuwe inschrijvingen bij, meldt AT5. Doornhegge snapt wel waarom die investeringen toch worden gedaan: "We zien dat de behoefte naar horeca straks gaat stijgen. Dan kunnen er ook goede omzetten worden gemaakt."

Daar komt bij dat sommige regio's in Amsterdam volop in ontwikkeling zijn: "Noord, de Houthavens of West, daar gebeurt veel. Ondernemers willen daar starten en zich richten op de toekomst." Ze ziet ook voordelen om nu je bedrijf te starten: "Ik zie dat verhuurders op dit moment wat coulanter zijn. Ze geven bijvoorbeeld vrije-huur-periodes tot het moment dat de maatregelen worden opgeheven. Dat is wel het voordeel. Je hebt alleen huurkosten. Personeel neem je pas aan als je open gaat."

Lees ook

Niet iedereen aan te raden

Toch zou ze het niet iedereen aanraden om nu te beginnen: "Het ligt aan de omstandigheden, de locatie en wat je kunt afspreken met je verhuurder. Maar ook: hoe ziet je perspectief er uit en wat is je doelgroep? Als ik voor Amsterdam spreek, ben je erg afhankelijk van toerisme. Dan is nu best een lastige periode."

Doornhegge verwacht dan ook niet dat alle nieuwe horeca-ondernemers de coronacrisis gaan overleven. Toch kijkt Bart Dijkers uit Haarlem positief naar de toekomst: "We wachten geduldig af. We hebben een hele goede afspraak met onze huisbaas kunnen maken om deze periode door te komen." En hoop gloort aan de horizon: "Er zal een moment komen dat we open mogen. Dan hoop ik een mooie horecazaak te hebben in de binnenstad."

Eveline Doornhegge van Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam vertelt in Radio EenVandaag waarom zoveel ondernemers toch een nieuwe horecazaak starten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.