Niet voor het eerst boekt een nieuwkomer zo veel succes. In 2002 klopte Pim Fortuyn ongenadig hard op de toegangspoort van de macht. Als een komeet schoot de LPF omhoog, net als FvD nu. Politiek commentator Joost Vullings ziet veel overeenkomsten.
In 2002 kondigt zich een politieke aardverschuiving aan. De politieke nieuwkomer maakt bij delen van de bevolking ongekend enthousiasme los, terwijl anderen met een mengeling van afschuw en verwondering naar het politieke fenomeen kijken. Hoe kan het dat die elitaire sigarenrokende professor Pim, die zich laat rondrijden in een Daimler met chauffeur, de harten van vele landgenoten verovert?
Buitenstaander levert kritiek
Het antwoord is uiteindelijk best eenvoudig. Fortuyn positioneerde zich als buitenstaander die niet welkom was en niet gehoord werd door de zittende elite. Tevens benoemde hij thema's die andere partijen liever vermeden: massa-immigratie en gebrekkige integratie.
Daarbij schuwde hij harde kritiek op de rol van de islam in onze samenleving niet. Door dit recept stemden de gewone man én geslaagde ondernemers massaal op een homoseksuele dandy. Een man die totaal anders was, maar waarin velen zich toch herkenden.
Een intellectueel 'in de voetsporen van'
Zie hier de gelijkenis met Thierry Baudet. Een man die zijn overwinningsspeech begint met de woorden: "De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij het vallen van de avond", die collega-Kamerleden kapittelt om hun liefde voor popmuziek en zich naakt laat fotograferen aan de rand van een zwembad. Ook Baudet is op vele fronten totaal anders dan zijn kiezers, maar net als Fortuyn weet hij een gevoel van verwantschap op te roepen en enthousiasme los te maken.
Met zijn roep om meer directe democratie, een stop op de massa-immigratie en een einde aan de 'klimaatgekte' voelt hij tevens goed aan wat er leeft onder een substantieel deel van de Nederlanders. Een pianospelende intellectueel die zich graag uitdrukt in het Latijn is nu de nieuwe man die de zittende macht geselt. Zeventien jaar na Fortuyn stapt Baudet in de politieke voetsporen van een man die hij zeer bewondert.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.