Veel kiezers die gisteren op Forum voor Democratie hebben gestemd, zijn niet op voorhand tegen elke samenwerking met het kabinet in de Eerste Kamer.

Zes op de tien (63 procent) vinden dat hun partij per kabinetsmaatregel moet kijken of ze het kabinet in de Eerste Kamer steunen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag, die vandaag een paar duizenden kiezers ondervroeg die gisteren FVD hebben gestemd. Eén op de vijf (21 procent) vindt dat kabinetsmaatregelen nooit gesteund moeten worden.

Forum-kiezers willen geen PVV-taferelen

Sommige FVD-kiezers geven aan geen keihard 'nee' te zeggen tegen een samenwerking, omdat ze niet - zoals de PVV - bij voorbaat uitgesloten willen worden.

"De PVV gooide de deur altijd dicht, dan bereik je niets. De regering zal nu wel meer naar rechts moeten gaan", zo zegt een van hen.

Weg met de klimaatdrammers en gelukzoekers

FVD-kiezers hebben vooral op de partij gestemd vanwege de standpunten op het gebied van immigratie (64 procent), klimaat (63 procent) en de EU (37 procent). Ze vinden dan ook dat het kabinet alleen gesteund kan worden in de Eerste Kamer, als het op die terreinen tegemoet komt aan de standpunten van de partij.

Lees ook

Zo zegt iemand: "Of er samengewerkt wordt, dat hangt er helemaal van af. In elk geval moet het klimaatakkoord van tafel, weg met de klimaatdrammers en ook met de gelukzoekers." De meeste FVD-kiezers geven aan dat hun keuze voor de partij al vaststond voordat de campagnes van start gingen.

Coalitiekiezers werken liefst samen met de PvdA, niet met Forum

De coalitie heeft zijn meerderheid in de Eerste Kamer verloren. Er zijn nu drie partijen waarmee ze kunnen onderhandelen om direct een meerderheid te krijgen. Het liefst zouden de kiezers die gisteren op een coalitiepartij hebben gestemd, zien dat het kabinet in de Eerste Kamer de samenwerking opzoekt met de PvdA (45 procent), gevolgd door GroenLinks (35 procent). Een samenwerking met Forum voor Democratie vindt slechts een op de zeven (14 procent) coalitiekiezers een goed plan.

Er is wel verschil tussen de coalitiepartijen: de VVD- en CDA-kiezers willen het liefst samenwerken met de PvdA, de D66-kiezers zien GroenLinks als ideale kandidaat en de ChristenUnie-kiezers zien zowel GroenLinks als PvdA als optie.

info

Aan het onderzoek, gehouden op 21 maart, deden 19.400 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.