Voor wie nog twijfelde over een hond was corona hét duwtje in de rug dat ze nodig hadden. De vraag naar puppy’s neemt toe. Daarmee stijgt de handel in de trouwe viervoeter, ook in het illegale circuit. En dat kan gevaarlijk zijn voor hond én mens.
"Een hond lijkt ideaal in deze tijd", zegt woordvoerder bij de Hondenbescherming Just de Wit. Hierdoor neemt de vraag naar puppy's toe in coronatijd. Maar naar schatting de helft van de 150.000 puppy's die jaarlijks in Nederland worden aangeschaft, komen van een illegale fokkerij uit binnen- of buitenland.
Lucratieve tijd voor hondenhandelaren
"Baasjes willen zo snel mogelijk een hond en niet op een wachtlijst terechtkomen. Dat is lucratief voor de hondenhandel", vertelt de Wit. Dit is volgens hem problematisch, omdat in deze handel nauwelijks wordt omgekeken naar het welzijn van de hond.
"Dit zijn honden die leven onder erbarmelijke omstandigheden", vult Europees Specialist Interne Geneeskunde Hille Fieten aan. "De teven komen vrijwel niet buiten en worden achter elkaar gedekt. Vervolgens worden ze door heel Europa getransporteerd en illegaal geïmporteerd in Nederland."
Een hondje kopen op het internet
De puppy's worden in Nederland op verschillende manieren aangeboden, maar de meeste worden verhandeld via advertenties op Marktplaats, dubieuze websites en sociale media.
Uit een recente uitzending van Ellie in de handel blijkt dat in Noord-Brabant veel handelaren actief zijn en vanuit varkensstallen jonge honden aanbieden.
'Tekort' aan honden
Het aantal honden in Nederland neemt al jaren toe, ziet voorlichter Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "De coronacrisis heeft dat niet minder gemaakt." Het aanbod in Nederland van 'geschikte' honden in de verkoop is te laag. Het gevolg daarvan is dat aanstaande baasjes via alternatieve wegen op zoek gaan naar een hond.
Met alle gevolgen van dien, want deze honden worden vaak aangeschaft zonder dat de eigenaar eerst een dierenarts erbij betrekt. Daardoor is de kans groter dat er een hond wordt aangeschaft die zich niet goed gedraagt, niet gezond is of zelfs eerder doodgaat.
Hondje Dommel
Adinda van Oorschot kan erover meepraten. Op internet leek haar nieuwe hondje Dommel uit Roemenië de perfecte gezinshond, maar eenmaal in huis bleek niets minder waar. Hij is ziek, getraumatiseerd en voor van alles bang. Van degene bij wie ze Dommel ophaalde, hoeft Adinda weinig meer te verwachten.
Overdraagbare ziektes
Veel geïmporteerde pups worden vaak onder slechte omstandigheden in 'puppyfabrieken' in het buitenland gefokt, vertelt Hille Fieten, verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde. "De moederdieren worden in onhygiënische omstandigheden gehuisvest in stallen en krijgen aan de lopende band pups. De pups worden vaak op te jonge leeftijd bij de moeder weggehaald en met een groot aantal andere pups op transport naar Nederland gezet."
"Door de stressvolle omstandigheden en het vermengen van pups bestaat er een groot risico op uitbraken van besmettelijke ziekten onder de pups, waaronder de darmziekte parvo". Dit is een ziekte die vaak lijdt tot ernstige ziekte en sterfte bij geïmporteerde pups als ze niet (goed) gevaccineerd zijn.
Tips om een gezonde puppy te kopen in coronatijd
Volgens de Hondenbescherming, zijn er een aantal tips die kunnen helpen bij het kopen van een puppy in coronatijd.
- Denk goed na bij het kopen van een puppy. Is de puppy bijvoorbeeld geregistreerd, ontwormd en ingeënt?
- Let erop dat de puppy pas op z'n vroegst na 7 weken met je meegaat. Dan is de pup nog niet te vroeg gescheiden van z'n moeder en kent het dier de warmte en sociale vaardigheden van de andere dieren uit het nest.
- Is de fokker kritisch naar jou en de woon- en leefsituatie, of juist helemaal niet? Een goede fokker wil dat het dier op een goede plek terechtkomt.
Handhaving en controle
Een zorgelijke ontwikkeling is ook het toenemende aantal meldingen dat de NVWA binnenkrijgt van hondsdolheid (rabiës), een gevaarlijke ziekte die ook overdraagbaar is op de mens. "Het risico op hondsdolheid is daarmee echt aanwezig in Nederland." Als je daar niet vroeg genoeg bij bent, is het zelfs dodelijk voor de mens. "Als wij een melding krijgen van hondsdolheid, gaan wij er meteen op af."
De autoriteit heeft een speciaal team opgericht die deze meldingen beoordeeld en handhaaft. Dit team wordt verdubbeld van 5 naar 10 personen. "Daarnaast is er een taskforce opgericht, samen met politie en de Dierenbescherming om meer kennis met elkaar te delen over de illegale hondenhandel en dingen kunnen ondernemen om op te treden", vertelt de woordvoerder.
15 weken wachten bij geïmporteerde puppy's
Malafide hondenhandelaren frauderen ook met paspoorten en entingen. Wanneer de pup te vroeg wordt geënt werkt het vaccin tegen bijvoorbeeld hondsdolheid minder goed en daardoor is de pup niet voldoende beschermd", vertelt Fieten. "Dit levert risico's op voor de volksgezondheid."
Dat is ook de reden dat het wettelijk verplicht is om een puppy pas na 15 weken te importeren, zodat die ingeënt en beschermd is tegen gevaarlijke infecties. Op deze leeftijd zijn het al flinke pups, die minder 'schattig' zijn. Hierdoor zijn die hondjes minder aantrekkelijk als handelswaar voor malafide hondenhandelaren.
Veilig een puppy kopen
Maar hoe kom je dan op een veilige manier aan een puppy? Om de malafide handel van honden tegen te gaan, is er een keurmerk in het leven geroepen binnen het platform Fairdog.
"Met Fairdog creëren we een online platform waar toekomstige eigenaren een hond kunnen aanschaffen vanuit bonafide en betrouwbaar aanbod en waar kwaliteitscriteria met betrekking tot gezondheid worden gewaarborgd", vertelt de onderzoekster.
Reactie van de (inmiddels opgeheven) Stichting Honden van Ceuta
De voorzitter ontkent nadrukkelijk elke betrokkenheid van de stichting bij illegale puppyhandel. Het voorval met de hond in de tv-reportage hieronder, is volgens de stichting een vervelende samenloop van omstandigheden waarin de stichting naar eigen zeggen alleen maar heeft geprobeerd te bemiddelen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.