Een jonge, kerngezonde buldog stierf dit weekend slechts een kwartier nadat zijn Schotse eigenaar Stuart Hutchison overleed. Volgens weduwe Danielle komt dat door het verdriet van de Franse Buldog. Maar kan een hond echt sterven door een gebroken hart?

Volgens dierwetenschapper Bonne Beerda van de Universiteit Wageningen kan het inderdaad zo zijn dat de hond van Stuart stierf van verdriet: "Theoretisch gezien is het mogelijk. Het is bekend dat dieren door stress heel acuut kunnen overlijden. Het verdwijnen van het baasje kan voor een hond een hele stressvolle situatie opleveren."

'Fataal effect op de hartslag'

Doordat gewoonten verdwijnen na de dood van zijn of haar eigenaar, maken honden stresshormonen aan: "Dat kan een direct grote impact hebben op de hartslag. Die combinatie van het rouwen om je baasje en de verhoogde stress kan leiden tot hartfalen."

Dit geldt volgens Beerda niet voor iedere hond: "Bij een gezonde hond zal dit niet snel gebeuren. Maar als een hond al hartproblemen heeft, kan de dood van het baasje een fataal effect hebben op de hartslag."

Feit of Fictie: 'Een hond kan sterven van verdriet na overlijden van baasje'

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.