Er is een chronisch tekort aan beschermingsmateriaal voor huisartsen, zoals handschoenen, pakken en maskertjes. En dat is buitengewoon zorgelijk, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Verenging (LHV).

Huisartsen gaan regelmatig op huisbezoek bij patiënten, van wie ze vermoeden dat ze er ernstig aan toe zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen met problemen aan de luchtwegen, die wellicht besmet zijn met het coronavirus. Daar hebben ze beschermende materialen hard bij nodig, maar die zijn er te weinig volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging.

'Ministerie geeft geen antwoord'

De spullen zouden voorradig zijn, maar bereiken de artsen te weinig. De LHV kaart het probleem dagelijks aan bij ministerie van Volksgezondheid. Maar de vereniging krijgt maar geen antwoord op de vraag wat het probleem is. Voorzitter Kalsbeek is strijdvaardig: "Het kan zijn dat ze het zelf niet weten, het kan ook zijn dat er andere redenen zijn, maar dat interesseert mij ook niet. Het moet opgelost worden."

Huisartsen moeten nu soms onbeschermd op bezoek bij potentiële coronapatiënten thuis, maar ook verzorgingshuizen. "Dat kan natuurlijk niet. Ten eerste worden ze daar zelf ziek van. En ten tweede, als ze zelf besmet raken, gaan ze andere patiënten misschien ook besmetten. Dat moet echt voorkomen worden", zegt Kalsbeek

audio-play
Ella Kalsbeek maakt zich grote zorgen over de gezondheid van huisartsen.

'Ik kan patiënt toch niet in de steek laten?'

Het is opvallend rustig in de wachtkamers van veel huisartspraktijken tijdens het spreekuur. Mensen mijden de dokterspraktijk, omdat het wordt gezien als een potentiële brandhaard. Maar de telefoon van de praktijk staat roodgloeiend. Arts-assistenten onderhouden telefonisch contact met ongeruste patiënten.

Een huisarts in de regio Brabant zegt: "De arts-assistenten zijn er enorm druk mee. In de meeste gevallen kunnen ze mensen geruststellen en bijvoorbeeld adviseren om thuis te blijven. In ernstigere gevallen spreken we de patiënt zelf telefonisch en gaan dan soms even langs. Als ik dan geen beschermende materialen heb, ga ik toch. Ik kan de patiënt niet links laten liggen?"

Uitvallen huisartsen moet nu worden voorkomen

Kalsbeek: "Het probleem begint steeds nijpender te worden. We krijgen steeds meer signalen van huisartsen en huisartsenposten, dat ze door de voorraden heen zijn. Dat is buitengewoon zorgelijk."

"Huisartsen zullen een hele goede afweging moeten maken, want hun eigen gezondheid is van groot belang. We moeten er niet aan denken dat ze met deze gigantische druk ook nog gaan uitvallen, omdat ze zelf ziek worden. Het is van allergrootste belang dat die beschermende middelen er nu komen", zegt Kalsbeek.

Ook ziekenhuizen binnen paar dagen door de voorraad heen

Mondkapjes, handschoenen en beschermende kleding zoals pakken en maskertjes, het raakt allemaal op. Ook in de ziekenhuizen, zegt directeur Bert Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij is ook coördinator Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant.

"Er zijn eigenlijk niet voldoende hulpmiddelen. Er is nog maar genoeg voor dagen. We kunnen dus even vooruit, maar als het virus meer hulp gaat vragen, is het niet meer toereikend. Er is enorme ergernis daarover bij de mensen die in de frontlinie staan. Zij willen veilig hun werk doen." Volgens Berden is het Kabinet er mee bezig. Maar hij geeft wel een waarschuwing: "Onze mensen raken gedemotiveerd als wij hier niet goed voor zorgen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.