Ziekenhuizen moeten coronatesten waarmee ze het virus kunnen aantonen, herverdelen. Dat zegt GGD GHOR Nederland tegen EenVandaag. Reden is de slinkende voorraad van de coronatesten.

"Er zijn ziekenhuizen die nog voor maanden testen hebben liggen, maar er zijn er ook die er over dagen doorheen kunnen zijn", vertelt Sjaak de Gouw van GGD GHOR Nederland. "We gaan coronatesten daarom herverdelen over de ziekenhuizen om een eventueel tekort te voorkomen."

Geen testen uit China

Bovendien is de aanvoer uit China grotendeels stil gevallen, vertelt De Gouw. "Dat moeten andere producenten op gaan vangen." Vanmiddag praatten de GGD met minister Bruins en fabrikanten van de testen op het ministerie van Volksgezondheid over de voorraden. Het ministerie wil geen uitspraken doen over de plannen die zijn besproken.

"Als we blijven testen, is er een probleem. Als wij iedereen gaan testen, zullen we tussen de ziekenhuis afspraken moeten maken. De inventarisatie van testen in de ziekenhuis wordt nu uitgevoerd", vertelt De Gouw.

Verslaggever Marc Belinfante in gesprek met Sjaak de Gouw van de GGD GHOR in Nederland.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.