De eerste 60 woningen van het Vlaardingse 'Oekraïnedorp' worden vandaag geplaatst. Uiteindelijk kunnen hier 1.100 Oekraïense vluchtelingen wonen. "Fijn, maar denk ook aan andere doelgroepen die in zo'n flexwoning willen wonen."

In de nieuwe wijk, aan de rand van Vlaardingen, worden tijdelijke woningen neergezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste mensen er begin mei terecht. Er komen ook een basisschool, een sporthal en twee gemeenschappelijke gebouwen. Er gaan Oekraïners wonen die nu in een noodopvang in Vlaardingen verblijven, maar ook Oekraïense vluchtelingen uit de regio. In 2026 zijn er andere plannen voor het gebied en moeten ze weg.

Flexwoningen in gemeenten

Meerderheid gemeenten wil flexwoningen bouwen

Vlaardingen is een van de weinige plekken in Nederland waar op dit moment flexwoningen worden gebouwd. Dat blijkt een rondgang van EenVandaag onder 144 gemeenten. Slechts 9 procent van de gemeenten heeft sinds de zomer van 2021 flexwoningen gebouwd voor statushouders. Wel geeft 62 procent aan plannen te hebben voor het bouwen van flexwoningen voor statushouders. 38 procent heeft geen plannen om voor statushouders flexwoningen te plaatsen.

Ook Sander Schaap van Vluchtelingenwerk ziet dat meer gemeenten, net als Vlaardingen, bezig zijn met het bouwen van flexwoningen. "Ik denk dat daar veel aandacht naartoe zou moeten gaan. Het is nodig om het vastgelopen asielsysteem vlot te trekken. En dan niet alleen voor Oekraïners, de hele samenleving schreeuwt om woningen."

Plannen om flexwoningen te bouwen in gemeenten

Liever gemengde groepen

Schaap is blij dat er nagedacht wordt over vormen van huisvesting die meer geschikt zijn voor de lange termijn. Toch pleit hij ervoor dat huisvesting altijd zoveel mogelijk gemengd is, dus ook met andere groepen mensen die graag een woning willen.

"De opvang van andere vluchtelingen vraagt ook veel van gemeenten. In de praktijk zien wij wel verschillen tussen Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit andere landen." Hij verwijst naar vorig jaar, toen er met spoed opvang voor Oekraïners werd opgezet, terwijl voor andere groepen vluchtelingen ook acute opvang nodig was.

info

Uitzonderingspositie Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn tijdelijke bescherming. Hierdoor gelden er voor hen andere regels dan voor vluchtelingen uit andere landen. Oekraïense vluchtelingen hoeven in Nederland geen asiel aan te vragen en mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning

'Creatievere oplossingen voor Oekraïners'

Schaap: "Vorig jaar kon je op gemeenteniveau vragen: mogen in dit gebouw statushouders opgevangen worden? Dan kreeg je een 'nee'. Daarna zag je dat er wel Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen. Soms lijkt het alsof er voor hen meer in creatieve oplossingen wordt gedacht." Schaap geeft aan dat er op dit moment 17.000 statushouders wachten op een woning.

De Vlaardingse wethouder van bouwen en wonen, Ivana Somers zegt in een reactie dat het van begin af aan duidelijk was dat de wijk alleen voor Oekraïners is bedoeld. Dat heeft volgens haar ook te maken met het feit dat de opvang door het Rijk gefinancierd wordt en niet ten koste gaat van het gemeentegeld.

audio-play
Bekijk de reportage met onder anderen de reactie van de wethouder van Vlaardingen.

Voor- en nadelen

Volgens integratie-expert Jaco Dagevos van het Sociaal Cultureel Planbureau, heeft het concentreren van Oekraïners in één wijk, voor- en nadelen voor hun integratie. "Het belangrijkste voordeel is dat er geen taalproblemen zijn. Ze spreken dezelfde taal. Daarnaast hebben ze onderlinge steun aan elkaar en dat is zeker bij deze groep belangrijk. Ze delen vaak hetzelfde verhaal."

Dagevos benoemt ook nadelen. "Er kunnen weinig overbruggende contacten ontstaan. Als je in een wijk woont met weinig 'andere' mensen bouw je niet snel andere relaties op. Dat kun je wel doorbreken door buiten je bubbel te gaan werken of kinderen naar een andere school te laten gaan", zegt hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.