Wie dacht dat voor de Generatie Z vooral hun carrière belangrijk was, heeft het mis. Ze vinden kinderen krijgen en een gezin stichten het allerbelangrijkst, blijkt uit een onderzoek van Qompas dat vandaag is gepubliceerd.
Uit het onderzoek, waar de verwachtingen en ervaringen van 2400 studenten en starters met de arbeidsmarkt zijn onderzocht, blijkt dat carrière maken, een groot huis en een dikke bankrekening bij lange na niet de prioriteit heeft. Een gezin stichten en kinderen krijgen wel.
Opvallende resultaten
Directeur Boris Eustatia van Qompas vindt de uitkomst opvallend: "Uit eerder onderzoek waar de stelling 'zoals ik er nu over denk, is later een fijn gezin minstens zo belangrijk als een goede carrière' werd voorgelegd, was er namelijk sprake van een ononderbroken licht dalende trend, waarbij carrière het stapje voor stapje won van 'gezin'."
Het verbaast hem daarom nu wel dat 'familie en kinderen' en 'een positieve impact hebben op de maatschappij' er bij studenten en starters dit jaar zo duidelijk bovenuit steken.
Het belang van samenzijn
De 23-jarige Tanya kan zich helemaal vinden in de uitkomsten van het onderzoek. Ze beviel 2 jaar geleden van haar zoontje Elijah, vlak nadat ze de havo had afgerond. "In principe was ik er altijd al een voorstander van om jong moeder te worden. Het leek me gewoon leuk om dingen te doen met m'n kinderen als zij volwassen zijn, zonder dat ik al ben afgetakeld", lacht ze.
Ze hecht momenteel veel meer waarde aan haar gezin dan aan carrière maken. "Door heel veel uren te steken in een goed betaalde baan, kan je je kind later misschien wel financiële zekerheid bieden, maar dat vind ik niet het belangrijkst. Ik vind het veel belangrijker dat mijn kind emotioneel stabiel is. De basis waar hij de rest van zijn leven op kan voortbouwen. Dat is wat ik met het samenzijn probeer te bereiken."
Generatie Z
De Generatie Z is een demografische generatie, volgend op de Millennials (Generatie Y). Ze worden ook wel Zoomer genoemd. Het begin wordt aan het einde van de jaren 90 gelegd en het einde halverwege jaren 2010. Generatie Z gebruikt het internet doorgaans vanaf jonge leeftijd en weet goed met technologie en sociale media om te gaan, waardoor het ook wel de i-generatie wordt genoemd.
Bron: Wikipedia
Geluk dichter bij huis
Volgens Eustatia kan het meerdere redenen hebben dat de Generatie Z andere prioriteiten heeft. "Brexit, America first, klimaatproblematiek, coronacrisis: het wijst allemaal in de richting van minder globalisering en wellicht om het geluk dichter bij huis te zoeken."
"De coronacrisis zal ongetwijfeld ook hebben bijgedragen aan een herwaardering van sociale contacten. Als een flitsende carrière minder vanzelfsprekend is, dan zal de aantrekkelijkheid van een gezin stichten terrein winnen. Dat kan een aspect zijn van de Generatie Z, maar mogelijk is er ook een nieuwe generatie op komst."
Gezin bovenaan
Tanya streeft de laatste jaren zeker naar het geluk dichtbij huis zoeken. Volgens haar vormt dat de basis voor hoe je in het leven staat. "Als je thuis niet gelukkig bent, waar dan wel?" Ze heeft er bewust voor gekozen om zich in de eerste jaren niet volledig in het werkleven te storten, omdat ze bij haar zoon wil zijn. "Hierdoor ben ik gaan inzien hoe belangrijk het is om samen tijd door te brengen. Dit contact draagt echt bij aan onze band. Ik zou deze waardevolle momenten niet willen missen."
"Naar mijn mening is het echt veel belangrijker om tijd met je kind te spenderen, in plaats van een extra paar duizend euro te verdienen die je dan weer aan materiële dingen uitgeeft. Want uiteindelijk is er toch niks mooiers in het leven dan tijd doorbrengen met degene van wie je het allermeeste houdt? Je bloedeigen kind. Dat is uiteindelijk wat er echt toe doet."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.