Het personeelsverloop in de horeca is groot. Werving en selectie kost ondernemers jaarlijks zo'n 6 procent omzet, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Ondernemer Ruud van Mourik: "De kosten voor uitzendkrachten lopen steeds verder op."
Wegrestaurant De Goudreinet ligt aan A1 in de buurt van Barneveld. De horecagelegenheid biedt van 's ochtends vroeg tot 's avonds 240 zitplaatsen. Eigenaar Ruud van Mourik herkent het probleem van het grote personeelsverloop.
Concurrentie uitzendkrachten
Zoals veel horeca, kampt De Goudreinet regelmatig met personeelstekort, terwijl de klanten blijven aanwaaien. Daarom gooit hij af en toe het terras dicht. "Ik verkoop liever meteen nee bij aankomst dan dat we geen goede service meer kunnen bieden", zegt Van Mourik. De bedrijfsleider moet regelmatig zelf meewerken in het restaurant, maar dat 'hoort erbij' volgens Van Mourik.
Het probleem zit vooral in kosten voor het steeds opnieuw werven en inwerken van nieuw personeel. Wat Van Mourik betreft verergert het personeelstekort door de enorme concurrentie om personeel. "De kosten voor uitzendkrachten lopen steeds verder op. Het is soms niet meer te doen voor eigenaren."
Lees ook
'Gast gaat het merken'
Van Mourik merkt ook dat de werkhouding van jong personeel door de jaren heen is veranderd. "De mentaliteit is anders dan vroeger. Jongeren willen soms maar 3 of 4 uurtjes op een dag werken. Daar is geen beginnen aan in de horeca."
Toch moeten de branche ook naar zichzelf kijken, volgens de ondernemer. "De horeca heeft de naam dat het slecht betaalt, dat je lang moet werken zonder pauze of eten. Daar kunnen we personeel in tegemoet komen." Volgens Van Mourik is het onvermijdelijk dat de restaurantbezoeker iets merkt van de hoge kosten van het personeelsverloop: "De gast gaat het zeker merken. Dan wel door de snelheid van de bediening, dan wel in de prijs."
Onder druk
Het is maar de vraag tot welk niveau de klanten een prijsstijging accepteren, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Er zit voor de consument een grens aan. Bovenop het personeelstekort hebben we een heel pakket van maatregelen opgelegd gekregen. Denk aan het preventieakkoord, een btw-verhoging op alcohol, het rookverbod."
"Maar ook de maatregelen rondom de arbeidsmarkt zetten onze marges onder druk", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.