Geen druppel water meer uit de kraan: als gezinnen met kinderen de rekening niet kunnen betalen, wordt het water afgesloten. Dat is in strijd met de kinderrechten, zegt Defence for Children. Daarom dagen ze de Nederlandse staat voor de rechter.

"Je kan niet koken, niet douchen en niet eens je tanden poetsen", vertelt Manuela. Bij de alleenstaande moeder van drie kinderen werd het water plotseling afgesloten. "Mijn ene dochter was net ongesteld en de kleine was nog maar 6 maanden destijds. Dit zijn geen goede omstandigheden om in op te groeien."

500 gezinnen zonder water

En Manuela is niet de enige. Jaarlijks wordt de waterleiding van tussen de 500 en 750 gezinnen met kinderen afgesloten. Sommige gezinnen zitten maanden tot jaren zonder kraanwater.

Dat moet anders, vindt Defence for Children. 4 jaar geleden gingen de alarmbellen bij de organisatie écht af. "Hulpverleners en advocaten gaven de signalen aan ons door, daardoor besloten wij om een rechtszaak aan te spannen tegen specifieke waterbedrijven, maar ook tegen de Nederlandse staat in het algemeen," vertelt juridisch adviseur jeugdrecht Mariëlle Bahlmann.

Schaamte

Bahlmann zette zich de afgelopen jaren bij Defence for Children in voor deze zaak. Samen met het Nederlands Juristen comité voor de Mensenrechten starten ze een procedure tegen de staat. "Kinderen mogen niet gediscrimineerd worden op het betaalgedrag van hun ouders. Dat doet de overheid nu wel."

Manuela merkte dat een waterafsluiting heel snel kan gaan. "Het was de eerste keer dat ik problemen had met betalen en het ging om een heel klein bedrag. Ineens kwam ik thuis, deed ik de kraan open en kwam er geen water meer uit. Dat overviel me heel erg en dan schaam je je toch een beetje."

Kwetsbare huishoudens

Volgens de huidige wet mogen kwetsbare huishoudens niet worden afgesloten van het water. "Maar daar vallen kinderen dan weer niet onder," legt Bahlmann uit. Ook zou het waterbedrijf bij elke afsluiting een waterzak moeten aanbieden, om te voorzien in deze levensbehoefte.

"Manuela werd afgesloten toen ze niet thuis was, dus die waterzak liep ze mis, daarna moest ze het zelf maar uitzoeken. Daarnaast bevat zo'n zak maar 12 liter water, terwijl een mens volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al 50 tot 100 liter water per dag nodig heeft", zegt Bahlmann.

Diarree en uitdroging

De gevolgen van minder of zelfs helemaal geen water kunnen groot zijn. Volgens de WHO ligt anders diarree en uitdroging op de loer, maar ook verschillende infectieziektes kunnen een gevolg zijn van te weinig water.

Defence for Children wil de overheid verantwoordelijk stellen, maar uiteindelijk moeten ouders wél gewoon zelf de rekening betalen. "Kinderen zijn kwetsbaar. Zij mogen dus niet gestraft worden omdat ouders niet kunnen betalen. En in dat kinderrecht zou de overheid moeten voorzien."

info

Kinderrechten

Elk kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid en op gezondheidszorgvoorzieningen. De overheid waarborgt dat geen enkel kind de toegang tot deze voorzieningen wordt onthouden. Daarbij moet extra aandacht zijn voor het terugdringen van baby- en kindersterfte en voor eerstelijns- en preventieve gezondheidszorg. Er moet dus voldoende voedsel en schoon drinkwater zijn.

Betalingsverplichting blijft

Volgens de kinderrechtenorganisatie zou de betalingsverplichting gescheiden moeten worden van de levering van het water. "Dus de levering van water gaat door, maar de betaling blijft gewoon bestaan."

Manuela vindt het belangrijk dat dit in de toekomst nooit meer kan gebeuren. Ook niet bij andere gezinnen. "Waarom hoeven jonge kinderen geen zorgverzekering te betalen, maar wel de waterrekening?" De huidige regelingen kloppen niet volgens haar. "Het voelt op zo'n moment alsof iedereen op je neerkijkt. Ik hoop daarom dat deze zaak iets gaat veranderen."

De dagvaarding is nu in handen zijn van de gedaagde partijen. Die krijgen 3 tot 6 maanden om te reageren.

Lees ook

audio-play
Bekijk de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.