Tegenstellingen in onze maatschappij verkleinen, dat is wat fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers wilde in de afgelopen kabinetsperiode. Dat is maar deels gelukt, erkent hij ook zelf. "Er is nog heel veel achterstallig onderhoud."
Het scheelde volgens Segers een haartje, of deze coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was er niet geweest. Tijdens de formatie lekte er voortijdig informatie over een overeenstemming over medisch-ethische onderwerpen als abortus en euthanasie naar de pers. Aan de formatietafel 'gierden' toen volgens Segers 'de emoties tegen het plafond'. "We zijn toen langs de rand van de afgrond gegaan. Het is dus uiteindelijk wel gelukt, maar dat waren hele moeilijke momenten."
Kloven overbruggen
Zijn grote ambitie stak hij bij de presentatie van het regeerakkoord in oktober 2017 niet onder stoelen of banken: Maatschappelijke kloven overbruggen, wilde de leider van de ChristenUnie. Tussen jong en oud, hoog en laag opgeleid, flexwerkers en vaste werknemers, tussen stad en platteland.
Volgens Segers is het met het instellen van een maatschappelijke diensttijd een beetje gelukt om de kloof tussen jong en oud te verkleinen: "Die maatschappelijke diensttijd heeft ervoor gezorgd dat duizenden jongeren in aanraking zijn gekomen met ouderen. Anders was dat niet gebeurd." Hij erkent wel dat jongeren op veel gebieden nog wel fikse problemen hebben. "Bijvoorbeeld als het gaat om wonen. Daar is nog veel achterstallig onderhoud."
'Arbeidsmarkt deugt niet'
Een aantal kloven zijn volgens de fractievoorzitter in de afgelopen periode zelfs alleen maar groter geworden. Zo heeft de coronacrisis de verschillen op de arbeidsmarkt alleen nog maar verscherpt, zegt Segers. Daar heeft de in de afgelopen periode ingevoerde Wet Arbeidsmarkt in Balans niets aan veranderd.
"Die arbeidsmarkt deugt niet", legt hij uit. "Teveel mensen hebben een tijdelijk contract, worden te laag betaald, hebben teveel schulden en er zijn teveel onderwijsachterstanden. En dat geconcentreerd in één groep. Deze crisis maakt zwakker wat al zwak was." Zowel de arbeidsmarkt als het belastingstelsel moeten wat hem betreft in een volgende periode op de schop.
Kloof stad-platteland
Een andere kloof die Segers waarneemt is die tussen stad en platteland. En gezien het aantal trekkers dat de afgelopen jaren in protest naar Den Haag trok, is die kloof nog altijd levensgroot.
Toch is Segers ondanks de soms harde protesten, ook daar optimistisch over. "Tóch hebben we na anderhalf jaar steggelen over een stikstof-crisis nu een akkoord. Het is moeilijk geweest. De kloof heeft zwaar onder druk gestaan, maar is denk ik kleiner dan een jaar geleden."
'Kloven zijn kleiner'
Uiteindelijk vindt Segers de kabinetsdeelname van de ChristenUnie de moeite waard: "Ik heb een bijdrage kunnen leveren, de kloven zijn iets kleiner geworden."
De wereld is niet zo maakbaar, dat je met het draaien aan een paar knoppen mensen gelukkiger kunt maken", besluit hij. "Maar ik heb het iets beter kunnen maken dan ik het heb aangetroffen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.