Thuiszorgorganisaties in Brabant gaan minder thuiszorg aanbieden. Dat kan niet anders, want steeds meer medewerkers melden zich ziek door de coronacrisis.
De Brabantse thuiszorgorganisaties lieten dit begin deze week via een brief weten aan hun cliënten. In de brief vragen ze om begrip en doen ze een beroep op mantelzorgers. Die zijn nu extra hard nodig.
Op bezoek bij kwetsbare ouderen
Anouk Nuijten is wijkverpleegkundige bij thuiszorg West-Brabant (TWB) in Roosendaal. Op dit moment maakt ze nog haar dagelijkse routes. Tijdens die routes bezoekt ze vooral kwetsbare ouderen. Ze geeft hen medische ondersteuning en helpt met dagelijkse dingen, zoals steunkousen aantrekken en persoonlijke verzorging.
West-Brabant is tot nu toe minder hard getroffen door de coronacrisis dan het oostelijk deel van de provincie, maar Nuijten heeft er in haar omgeving wel mee te maken. "In mijn cluster zijn er gelukkig nog geen collega's ziek, maar in andere clusters wel."
Meer zieke thuiszorgmedewerkers
Thuiszorgmedewerkers gaan van deur tot deur en doen werk waarbij het moeilijk is om altijd afstand te houden. Het aantal zieke thuiszorgmedewerkers neemt toe, ziet Hans Buijing van brancheorganisatie ZorgthuisNL.
"Het ziekteverzuim is op dit moment 6 procent, maar dat loopt snel op. Bij sommige organisaties gaat het al richting de 10 tot 12 procent, heel zorgelijk. Dan komt de bedrijfsvoering in gevaar."
'Beschermen kost veel tijd'
Doordat steeds meer medewerkers zich ziekmelden, hebben thuiszorgorganisaties volgens Buijng te weinig mensen. Daarnaast zijn medewerkers langer bezig per cliënt. Ze moeten zich beschermen met bijvoorbeeld mondkapjes en andere materialen.
"Als je ergens naar binnengaat, moet je jezelf daarvoor klaarmaken. Dat kost tijd, maar kan niet anders. We willen onze mensen en cliënten beschermen", zegt Buijng.
Mantelzorgers aan de bak
De thuiszorgorganisaties vragen mantelzorgers nu om taken over te nemen van wijkverpleegkundigen. "Het gaat vooral om lichte taken, zoals het aantrekken van steunkousen en een dagelijkse wasbeurt", zegt Buijng.
Maar hoe kan een mantelzorger hulp bieden, terwijl de overheid en het RIVM dringend verzoeken om zoveel mogelijk thuis te blijven, en vooral, geen kwetsbare mensen onnodig te bezoeken? "Dat schuurt inderdaad. Dat horen wij ook wel terug. Maar mantelzorgers gaan niet van deur tot deur. Ze bezoeken één persoon. Daardoor is de kans op besmetting kleiner."
Meldpunt voor ouderen
Om ouderen die door het tekort aan thuiszorg in de problemen komen te helpen, richtte ouderenorganisatie KBO-PCOB een meldpunt op. Met dit meldpunt wil de organisatie in kaart brengen of ouderen door de coronacrisis in de knel komen en welke problemen dit zijn.
Ouderenorganisatie ANBO lanceerde daarnaast een speciale webpagina. Daarop kunnen mensen oplossingen delen om zo de thuiszorg overeind te houden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.