Een meerderheid vindt het goed dat het kabinet een avondklok invoert. Veel mensen zien geen andere keuze, met de Britse variant van het coronavirus in aantocht. Tegen de visitebeperking is meer weerstand.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 24.000 leden van het Opiniepanel. Het kabinet heeft grote zorgen over de coronavarianten die nu ook in Nederland opduiken en voert daarom een avondklok, verdere visite- en reisbeperkingen in.
Steun voor avondklok
De invoering van de avondklok die het kabinet eerder voorstelde, van half 9 's avonds tot half 5 's ochtends, noemt bijna tweederde (63 procent) een goede zaak. Hoewel hun partijen lang twijfelden of ze meegaan met het kabinetsvoorstel, zijn kiezers van D66 (62 procent), GroenLinks (62 procent) en de PvdA (74 procent) al overtuigd van het nut.
Op aandringen van coalitiepartij D66 stemde het kabinet in met een iets latere avondklok. "Vorige week zag ik al dat een latere variant alleen maar meer steun zou krijgen. Dus durf ik wel met zekerheid te zeggen dat een ruime meerderheid zich ook kan vinden in deze variant", zegt Gijs Rademaker van het Opiniepanel.
Mentale problemen verergeren
Over de verdere visitebeperking, waarbij men maximaal één persoon mag ontvangen of bezoeken, zijn de bedenkingen groter. Gemiddeld vindt 53 procent dat nu een goed plan en is daarmee één van de slechtst ontvangen maatregelen die het kabinet in gehele de coronacrisis heeft aangekondigd. Dat komt omdat jong én oud getroffen worden door deze maatregel. "Ik ga niet alleen naar mijn kinderen en kleinkinderen zonder mijn man en hij andersom ook niet. Twee mensen uit één huishouden is een betere oplossing", zegt iemand in het onderzoek.
Zowel de avondklok als de visitebeperking hebben flinke weerslag op het mentale welzijn van mensen. Ongeveer een kwart geeft aan door minstens één van deze maatregelen (verder) in de mentale problemen te komen. De vrees voor de nieuwe beperkingen is groter onder jongeren: ruim eenderde (36 procent) verwacht hierdoor psychisch (meer) in de knoop te komen. "Dit gaat voor enorme mentale problemen zorgen, ook bij mij. Ik kan meestal alleen 's avonds afspreken en dat is de reden dat ik nu wel redelijk door de crisis heen kom", zegt één van hen.
Over dit onderzoek
Het onderzoek is gehouden van 20 januari 15:00 uur (na de persconferentie) en 21 januari 2021. Aan het onderzoek deden 24.091 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.