Een half jaar, hooguit een heel jaar kunnen ze het nog volhouden in de evenementensector. "En dan zijn we met z’n allen weg", waarschuwt Eric van Eerdenburg van Mojo Concerts. En dat is niet nodig denkt hij. "Iedereen is ongelofelijk bang gemaakt."

En dat steekt hem. Het zit hem dwars dat café's en horeca weer open zijn, dat kermissen weer draaien, maar dat grote evenementen als Lowlands niet kunnen doorgaan. Het was voor hem reden om te laten uitzoeken of het niet tóch mogelijk is. "Waarom kan je niet buiten zitten, op het Vrijthof met Andre Rieu?"

Overzicht ontbreekt

Want het overzicht ontbreekt, vindt Eric van Eerdenburg. En dat is lastig, zeker om dat van de sector zelf verwacht wordt met een beleidsvoorstel te komen naar de overheid. "Maar we weten niet waar het op moeten baseren", zegt hij. "Ik denk dat bijna niemand overzicht heeft over wat er nu werkelijk aan de hand is. Ik denk dat politici dat niet hebben, ik denk dat bestuurders in gemeentes dat niet hebben."

Dus liet Mojo Concerts zelf onderzoek doen, door hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsoot. "Gebaseerd op deze wetenschappelijke informatie kunnen wij weer een voorstel doen", legt Van Eerdenburg uit. "We proberen echt te onderbouwen hoe we onze festivals en evenementen zo veilig mogelijk kunnen gaan organiseren." De kritiek dat Helsloot niet geheel onbevooroordeeld is werpt hij terzijde. "Ik denk niet dat hij zijn geloofwaardigheid te grabbel wil gooien voor Mojo Concerts."

Ontslagen

Wel houden ze het als Mojo Concerts volgens Van Eerdenburg nog wel even vol, maar makkelijk is het niet. "We hebben inmiddels wel een deel van ons personeel moeten ontslaan, omdat er simpelweg geen werk is."

"Overal zie je hetzelfde beeld", legt hij uit. "Een derde tot de helft van de mensen zijn al ontslagen. Goed op elkaar ingespeelde teams vallen uit elkaar. Dat is allemaal vreselijk."

Lees ook

'Ik begrijp het ook niet meer'

En dan vindt hij het lastig te begrijpen dat scholen wel open mogen, terwijl zijn sector nog maar weinig mag. "Ik heb even uitgerekend dat het gaat om 1400 scholen met gemiddeld 300 leerlingen. Dat zijn 420.000 leerlingen die 6 uur per dag een week lang in de klas zitten."

"En wat is dan het verschil met een Schouwburg of een concertzaal of een orkest?", vraag hij zich af. "Ik begrijp het ook niet meer. En daarom zijn we op zoek gegaan naar een eigen wetenschappelijke onderbouwing."

Speculaties en complotten

"Er moet gewoon een begin zijn van de discussie. Met de overheid, maar ook met het publiek", zegt hij. "Iedereen is ongelofelijk bang gemaakt. En is dat terecht of niet? We weten het niet. We willen echt niet dat er morgen meteen een buitenevenement plaatsvindt. Maar we willen de discussie openbreken."

"Ik wil wegblijven van speculaties en complottheorietjes", zegt Van Eerdenburg met nadruk. "We willen gewoon een wetenschappelijke basis waarmee we werken." Want Mojo heeft altijd veilige evenementen gehad, legt hij uit, en dat wil hij zo houden. "Ik ben niet uit op korte termijn-succesjes, want als over 2 maanden blijkt dat ik ongelijk heb gehad, dan gaat de boel gewoon weer op slot."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.