Jesse Klaver presenteert vandaag een initiatiefwet om de stikstofcrisis aan te pakken. Hij vindt dat het kabinet te laat reageert en veel te weinig doet. "De stikstofcrisis lossen we alleen op met visie", zegt Groenlinks-leider Jesse Klaver.

In zijn initiatiefwet 'Duurzame Aanpak Stikstof' gaat Klaver op alle terreinen (vervoer, agrarische sector, luchtvaart) verder dan de plannen die het kabinet vandaag presenteert. In de initiatiefwet wordt vastgelegd, dat de stikstofuitstoot van de landbouw in 2035 gehalveerd moet zijn.

audio-play
Klaver: "We gaan wettelijk vastleggen dat de stikstofuitstoot van de veestapel gehalveerd moet zijn in 2035."

Wanprestatie

Verder staat er in de initiatiefwet een verbod op de groei van het vliegverkeer en wordt de maximumsnelheid vastgelegd: 'Op geen enkele weg mag op geen enkel moment harder worden gereden dan 100 kilometer per uur.'

Volgens Klaver zit het kabinet al een halfjaar vast in de modder van de stikstofcrisis. "Het kabinet komt niet verder dan kortetermijnideeën en een plan om natuur te schrappen. Waar Nederland leiderschap nodig heeft, levert premier Rutte een wanprestatie. De stikstofcrisis lossen we alleen op met visie, met een plan om ook op langere termijn onze natuur te beschermen."

Waar Nederland leiderschap nodig heeft, levert Rutte een wanprestatie.

Jesse Klaver, fractievoorzitter GroenLinks

Stikstofruimte niet besteden aan vliegverkeer

De stikstofuitstoot in de landbouw moet volgens de wet in stappen terug: in 2025 moet die zijn teruggedrongen met 19 procent, in 2030 met 34 procent en in 2035 met 50 procent. Het verbod op de groei van het vliegverkeer dient om te voorkomen dat ontstane stikstofruimte wordt besteed aan extra vliegbewegingen boven ons land.

En voor het eerst wordt, als het aan GroenLinks ligt, de maximum snelheid van 100 kilometer per uur wettelijk vastgelegd. "Deze wet doorbreekt de politieke dogma's van het kabinet. Dat is in het belang van natuur, gezondheid en klimaat", duidt Klaver.

audio-play
Zij kijken naar 1 procent van de stikstofuitstoot en wij naar de rest.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.