GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de plannen van het kabinet voor een CO2-heffing 'kiezersbedrog'. Het lijkt er op dat het kabinet alleen de zwaarste vervuilers wil belasten. Daar gaat Klaver voor liggen.

De voorman van GroenLinks wil dat het kabinet met een 'vlakke' CO2-taks komt, voor alle bedrijven gelijk, over alle CO2 die wordt uitgestoten. "Wat er nu op tafel lijkt te liggen is opnieuw een boetesysteem, maar dan met een andere naam. Dat moeten we niet hebben."

'Bedrijven kunnen de dans ontspringen'

Klaver is bang dat een aantal bedrijven met dit systeem de dans ontspringt. "Bedrijven hebben hiermee ontzettend veel ontsnappingsmogelijkheden om de belasting toch niet te betalen, en dat is nu precies wat we niet willen", legt de GroenLinks-leider uit.

Klaver geeft aan dat hij graag samen wil werken met het kabinet. Tot nu toe is er alleen nog geen toenadering geweest tot de oppositie. "We hebben nog helemaal niks van premier Rutte gehoord. Geen enkel teken van overleg", zegt Klaver. Hij geeft aan dat hij dat op zich begrijpt, omdat het kabinet waarschijnlijk eerst zelf de plannen wil maken.

Lees ook

Op ramkoers met GroenLinks

Klaver geeft aan niet te begrijpen dat er wél met het bedrijfsleven wordt gepraat. "Als je dan hoort dat minister Wiebes van Economische Zaken een dag na de belofte van een CO2-taks bij het grote bedrijfsleven op schoot zit, en hen daar geruststelt dat de CO2-belasting er niet gaat komen... Sorry, dat kan echt niet."

De voorman van GroenLinks is daar hard over: "Dat neigt gewoon naar kiezersbedrog. Dan heb je je prioriteiten niet op orde. Als het kabinet niet wil samenwerken, dan komen ze volledig op ramkoers met GroenLinks. En dat is niet wat het klimaat nu nodig heeft, om eerlijk te zijn."

Radio-interview: GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert op de CO2-plannen van het kabinet.

Rutte in de problemen

Ook het kabinet moet volgens Klaver oppassen: "Zodra Rutte weer gaat luisteren naar het grote bedrijfsleven, dan komt zijn kabinet in de problemen."

Hij heeft dan ook een harde waarschuwing voor Rutte III: "Luister niet naar dat grote bedrijfsleven, maar ga hierover in overleg met de oppositie. Lom tot een CO2-belasting die die bedrijven echt belast. Laat je niet gijzelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.