We mogen geen alcohol meer kopen, bij ons hebben of nuttigen op straat na 20.00 uur. Politiebond ANPV ziet liever een totaal alcoholverbod van 4 weken. Dat kan nog weleens effect op je hebben. Ook als je niet verslaafd bent.
Gisteren in de persconferentie werden alcohol en softdrugs na 20.00 uur aan banden gelegd. Je mag het niet drinken of gebruiken op openbare plekken, het niet bij je hebben en het mag bijvoorbeeld ook niet meer bij je thuis bezorgd worden. De politiebond is bang dat er door die regel veel moeilijkheden in winkels ontstaan en dat de politie dat moet oplossen. Zo is er sprake van dat bijvoorbeeld supermarkt Deen dichtgaat na 20.00 uur, omdat ook zij vrezen voor de handhaving. ANPV wil graag een totaalverbod op alcohol voor 4 weken.
Riskant experiment
Hoofd van het expertisecentrum alcohol van het Trimbos Instituut Ninette van Hasselt is benieuwd wat de effecten van een totaal alcoholverbod zouden zijn. "Als dit ooit zou worden ingevoerd, zou het interessant zijn om dit als experiment te gebruiken. Misschien ontdekken mensen dat er ook andere dingen zijn waar je best blij van wordt."
Maar dat zou Van Hasselt niet aanraden: "Het risico is te groot dat het zorgt voor ernstige problemen voor mensen met een verslaving. Dat belast de zorg nog extra. Bovendien is de vraag of deze maatregel doeltreffend is. In de VS leidde de drooglegging tot illegaal stoken en opbloei van de zwarte markt, dus dit soort maatregelen kunnen soms ongewenste effecten hebben. Ik zou eerder zoeken naar maatregelen die vooral de groep betreffen die nu zorgt voor de toename van besmettingen."
Wisselende effecten
Van Hasselt verwacht dat zo'n totaalverbod wisselende effecten heeft op mensen: "Het hangt er vanaf hoeveel je normaal gesproken drinkt. Heb je een zware verslaving dan kan het leiden tot ontwenningsverschijnselen. Dat zijn zowel fysieke als mentale dingen, bijvoorbeeld trillingen, maar ook bijvoorbeeld chagrijnig zijn."
Maar het kan ook positiever uitpakken, zegt Van Hasselt: "Voor een deel van de groep die geen ernstige verslaving hebben, is het mogelijk best goed om een tijdje te stoppen. Ze ervaren wat alcohol met hen doet en zien dat ze zich fitter voelen, beter slapen en kilo's verliezen als ze minder alcohol drinken." Dat zie je volgens Van Hasselt bijvoorbeeld ook bij IkPas en Dry January: "Dat bevalt zo goed, dat ze het een jaar later weer doen. Maar of dat ook zo werkt als je er zelf niet voor kiest is natuurlijk wel de vraag. Ik verwacht ook veel weerstand tegen deze maatregel."
Alcoholverslaving
In Nederland zijn er naar schatting zo'n 80.000 mensen aan alcohol verslaafd. Vooral voor hen wordt de periode lastig. Van Hasselt verwacht dat die gaan hamsteren: "Dat zou ik ze ook aanraden. Als je opeens cold turkey gaat zonder een behandeling te volgen, dan kan dat heel heftig zijn. Het is denk ik slim om een onderhoudsdosis in huis te hebben."
Wat wel helpt voor de groep alcoholverslaafden, is dat de periode overzichtelijk is. De maatregelen zouden namelijk maar 4 weken gelden: "Ik denk dat het helpt. Nooit meer alcohol mogen drinken is een erg lastig perspectief. Maar ik maak me wel zorgen over deze groep: in een hele lastige fase die veel spanning met zich meebrengt zonder alcohol zitten, of juist heel veel alcohol in huis hebben, kan voor hen echt problematisch zijn."
Positieve kanten
Dat we goed nadenken over ons alcoholgebruik in deze periode juicht van Hasselt zeker toe. Onder invloed is het lastiger om je aan de coronaregels te houden. "Het vermoeden is dat minder alcohol er ook voor kan zorgen dat je minder ziek wordt van corona. Minder alcohol zorgt ervoor dat je weerstand beter is, dat kan ervoor zorgen dat een infectie met het coronavirus minder ernstig verloopt. We weten niet of dat precies zo werkt voor corona, maar wel dat het voor andere virussen wel zo werkt."
Vanaf morgen mag alcohol niet meer na 20.00 uur verkocht worden in de supermarkten. Ook zo'n beperking kan al effect hebben volgens Van Hasselt. "In de vorige lockdown zagen we al dat er heel veel gesloten was. De verkrijgbaarheid van alcohol was daardoor een stuk lager. Een grote groep is toen ook al minder gaan drinken."
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.