Anderhalf jaar geleden torende FVD boven de PVV uit in de peilingen. Nu zijn de rollen omgedraaid. Deze zomermaanden vond Geert Wilders de stijgende lijn terug.
"Forum voor Democratie kan ik alleen maar met een diepe buiging feliciteren", verzuchtte Geert Wilders anderhalf jaar geleden. De partij van zijn concurrent Thierry Baudet behaalde, vanuit het niets 12 Eerste Kamerzetels. Drie daarvan kwamen van de PVV - een derde van het nieuwe electoraat van Baudet stemde eerder op Wilders. Had Wilders het nog, of was zijn partij nu overbodig? "Politiek is een kwestie van vallen en opstaan", vervolgde de PVV-leider. Met de nadruk op dat laatste woord.
Rollen omgedraaid
Wilders probeerde positief te blijven, maar de PVV stond er destijds niet goed voor. Forum scoorde die maand 25 Tweede Kamerzetels in De Peiling van EenVandaag en Ipsos, de PVV 14. De maanden erna zou dat zelfs dalen tot 11 zetels. Maar vandaag, anderhalf jaar later, zijn de rollen omgedraaid. De PVV behaalt het dubbele aantal zetels van Forum: en noteert 18 zetels, FVD staat op 9.
Natuurlijk implodeerde Forum voor Democratie grotendeels door onhandige uitspraken van Baudet en vooral de ruzies en afsplitsingen binnen de partij. Maar dat zou Wilders mijns inziens toch tekort doen.
Ongekende kiezersbeweging
Want als we kijken hoe de zetels zich ontwikkelen, zien we dat in januari van dit jaar beide partijen even hoog stonden. Forum had zich redelijk hersteld van de ruzies met Otten en steeg de maanden ervoor van 11 zetels naar 16. Hetzelfde aantal als de PVV.
Maar toen kwam de coronacrisis, die een ongekende kiezersbeweging op gang bracht. Het vertrouwen in premier en kabinet steeg naar grote hoogten, net zoals het zetelaantal van de VVD. Wilders en met name Baudet kozen voor de aanval - een verkeerde zet. Een derde van de Forumkiezers, en een vijfde van Wilders' achterban steunden Rutte in crisistijd en vertrokken naar de VVD.
Focus gevonden
Vanaf dat moment zakt FVD verder weg. Maar Wilders lijkt - als één van de weinige oppositieleiders - een goede houding te hebben gevonden in deze vreemde crisistijd. Namelijk: een focus op vrijheid - dus tegen de spoedwet. Een focus op 'Marokkanen' - en dus fel op de rellen van de afgelopen weken.
En een focus op zorg. De rel rond weglopende coalitiekamerleden voor de 'motie-Wilders' die zorgmedewerkers meer loon zou geven, onderstreept Wilders' ervaring als politiek strateeg. Het brengt zijn partij met een sprong weer op het zetelaantal (18 zetels) dat ze vóór de coronacrisis had. Maar het laat vooral zien dat Wilders, aan het begin van de verkiezingscampagne, zijn 'mojo' weer terug heeft.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.