In een dunbevolkt gebied in Californië heeft extreemrechts de macht gegrepen. Binnen een paar jaar kwamen leden er op alle belangrijke posities, van de sheriff tot het provinciebestuur. "Iedereen die ze niet bevalt, wordt overboord gegooid."

In Shasta County is het al lange tijd onrustig. Dat heeft alles te maken met een bonte coalitie van extreemrechtse militieleden, complotdenkers en een groep fanatieke aanhangers van Donald Trump. Ze bedreigen en intimideren iedereen die het niet met ze eens is. Op die manier hebben ze al tientallen belangrijke posten in handen gekregen. EenVandaag bezocht het gebied.

Journalisten bedreigd

Als de journalisten van EenVandaag aanbellen bij Carlos Zapata, een van de leiders van de beweging, gaat het meteen mis. "Je komt hier en bedreigt mijn familie en kinderen?" Hem kalmeren lukt niet. "Ik ga je neerknallen!", roept hij in plaats daarvan. De toon is gezet. We lopen met onze handen in de lucht weg voordat het verder escaleert.

Het gebeurt vaker dat journalisten en inwoners van het gebied bedreigd worden, vertelt journalist Doni Chamberlain. "Shasta County is als een mooi paasei. De buitenkant is prachtig versierd, maar vanbinnen is het verrot." Chamberlain is al meer dan 30 jaar journalist en een van de weinigen die openlijk durft te praten over wat er gebeurt in haar gebied.

Nauwe samenwerking met Trump

Chamberlain vertelt dat het gebied wordt bestuurd door ultraconservatieven. "Iedereen die ze niet bevalt, wordt overboord gegooid." De documentaire 'Red White and Blueprint' laat zien hoe de beweging te werk gaat. En hoe die met intimidatie en terreur de macht grijpt in het gebied. Zapata is een van de hoofdrolspelers. Hij heeft het in de documentaire over een oorlog die gewonnen moet worden.

De situatie in Shasta County is tekenend voor wat er breder in de Verenigde Staten speelt, met de presidentsverkiezingen over 4 weken. Zo schreven vertrouwelingen van Trump een plan waarin staat dat 50.000 ambtenaren vervangen moeten worden door ultraconservatieve Republikeinen. Hoewel Trump afstand nam van dit zogenoemde 'Project 2025', werkt hij wel nauw samen met de mensen achter dit plan.

Bedreiging en geweld

In Shasta County is het al gelukt om alle belangrijke posten in handen te krijgen. "Eerst waren ze vooral luid", zegt Chamberlain over de beweging. Vervolgens begon de groep extreme vormen aan te nemen. Zo vertelt de journalist dat ze verschenen bij openbare vergaderingen van het bestuur in Shasta County.

Daar begonnen de bedreigingen en terreur en gingen mensen met elkaar op de vuist. "Gewone mensen trokken zich daardoor terug, waarna het bestuur positie voor positie is overgenomen door extremisten."

Gekneusde arm en hersenschudding

Ook Chamberlain zelf werd niet gespaard. Zo kwam ze na een confrontatie in een gevecht terecht. Ze werd geduwd, in elkaar geslagen en liep een gekneusde arm, hersenschudding en whiplash op.

De politie deed volgens Chamberlain niets. Ook de oude sheriff is inmiddels vervangen door een extremist die loyaal is aan de groep die nu de macht heeft in het gebied.

Journalist Doni Chamberlain nadat ze in elkaar geslagen was

Gedwongen terugtreden

Een belangrijke post, die nu in handen is van iemand die de verkiezingsuitslag ontkent, was vroeger van Cathy Darling. Zij was jarenlang verantwoordelijk voor het tellen van de stemmen in Shasta County, maar stopte uiteindelijk na aanhoudende bedreigingen.

"Ik probeerde het stemrecht van de kiezers te beschermen, maar uiteindelijk moest ik een stap terug doen", vertelt Darling geëmotioneerd. "Het voelt alsof ze eindeloze energie hebben om aan te vallen." Haar vervanger is een rechtsextremist die gelooft dat Trump 4 jaar geleden eigenlijk de verkiezingen gewonnen heeft. Ze maakt zich ernstige zorgen over de staat van de democratie in Shasta County. "Als je verkiezingen wilt ondermijnen, dan is dit hoe je dat doet."

Denkbeelden opleggen

De eigenaar van de lokale wapenwinkel, Patrick Jones, is inmiddels voorzitter van het bestuur van Shasta County. "Ik geef het niet graag toe maar ik ben een van de grondleggers van het plan." Hij is met financiële hulp verkozen en heeft daarna gezorgd dat de directeur van de lokale GGD, de sheriff en de directeur van het ambtelijk apparaat zijn weggestuurd. "En we zijn nog lang niet klaar. We zijn nog steeds mensen aan het vervangen."

Jones vindt het niet meer dan logisch dat ze de macht hebben gegrepen in het gebied. Volgens hem is het democratie, maar journalist Chamberlain denkt daar anders over. "Ze denken dat ze met bruut geweld de macht kunnen overnemen en proberen iedereen hun denkbeelden op te leggen."

audio-play
Hoe extreemrechtse Trump-aanhangers de macht grepen in dit gebied in Californië

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.