Voor scholen is het onduidelijk wanneer ze open kunnen gaan. Intussen is het ook onduidelijk aan welke richtlijnen ze moeten voldoen. De leerlingen lijken nu kind van de rekening. Zo missen ze structuur, contact met elkaar en raken gedemotiveerd.
Middelbare scholen moeten zo snel mogelijk open. Dat is de smeekbede die zo'n honderd schoolleiders eerder deden in een brandbrief aan onderwijsminister Arie Slob. De schoolleiders doelen niet alleen op leerachterstanden, maar vooral op de mentale klachten. Vandaag voerde een groep scholieren en leerlingen actie op Het Plein in Den Haag.
'Sociaal contact is een basisbehoefte'
"Voor jongeren is het niet gezellig, maar essentieel om sociale contacten te hebben. Door sociale contacten en feedback van docenten en medestudenten ontwikkelen ze zich", zegt directeur van Het Lyceum Rotterdam Yolande de Beer.
Volgens de directeur is het een basisbehoefte. "Als we de leerlingen nog langer thuis houden, zal dat heel veel gevolgen hebben. We zien dat de grens nu wordt bereikt", legt ze uit.
Scholieren voeren actie
Woensdag voerde een groep scholieren en studenten actie op het Plein in Den Haag voor het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Op het plein stond de groep namens leeftijdsgenoten met mentale problemen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemen het een noodkreet. Volgens LAKS wordt er nog niet gekeken naar mogelijkheden om de scholen te heropenen, wat zorgelijk zou zijn.
Onduidelijkheid over richtlijnen
Voor de scholen is er nog veel onduidelijkheid over wanneer ze precies open gaan. "We leven van persconferentie naar persconferentie", zegt De Beer. "Nu wordt verwacht dat er dinsdag iets over de middelbare scholen wordt gezegd, maar dat is afwachten."
Ondertussen blijft het ook een vraag aan welke richtlijnen de scholen moeten voldoen. "We hebben rekening gehouden met een aantal scenario's voor als we de week erna open mogen." Zo houdt de school er rekening mee dat er les kan worden gegeven in kleine groepen, waarbij klassen door twee of drie worden verdeeld. "Maar we hebben bijvoorbeeld geen rekening gehouden met sneltesten. Dat heb ik niet 1, 2, 3 geregeld."
Zelf regelen
Ook het houden van afstand is niet altijd te handhaven. "Op school moeten leerlingen afstand houden, maar in de aula, bij de kluisjes en na school houden ze zich er niet aan. Natuurlijk doen we ons best en waarschuwen we hen waar nodig, maar het is lastig."
Volgens de directeur is er voor leerlingen veel onduidelijk, omdat veel van de maatregelen op scholen schijnveiligheid zouden bieden. Desondanks wil ze de school snel openen. "We doen ons best om alles goed te regelen", zegt ze. "Maar als je het echt goed wil doen, moet je docenten eigenlijk vaccineren."
"Het hangt af per school wat mogelijk is, dus scholen zouden zelf ook meer vrijheid moeten krijgen om het zelf te regelen. Wij hebben bijvoorbeeld een groot schoolgebouw, waar meer mogelijk is", zegt ze. "We doen al maanden ons best, geef ons ook vertrouwen en de mogelijkheid te laten zien dat we het zelf kunnen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.