Driehonderd vaccins heeft het Amsterdam UMC nodig, om te onderzoeken of ex-coronapatiënten genoeg hebben aan één in plaats van twee vaccins. Maar het ministerie ziet dat niet zitten. Oud-RIVM-directeur Roel Coutinho is op z'n zachtst gezegd verbaasd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) noemt schaarste als reden voor het niet beschikbaar stellen van de vaccins.

Teleurgesteld

De onderzoekers van het Amsterdam UMC zijn teleurgesteld over de beslissing van het ministerie. "Uiteindelijk kunnen we bij goede onderzoeksresultaten juist veel vaccins besparen, ongeveer een half miljoen", zegt viroloog Menno de Jong, die betrokken is bij de studie.

"In Nederland zijn er inmiddels ruim 1 miljoen gevallen van corona geregistreerd. Het zou een enorme vaart kunnen geven als we deze mensen nu kunnen overslaan en later één prik kunnen geven."

Lees ook

Franse maatregel

De Jong verwijst naar Frankrijk, waar iets soortgelijks al gebeurt. Daar maakte de HAS, vergelijkbaar met de Gezondheidsraad in Nederland, afgelopen zondag bekend dat ex-coronapatiënten later gevaccineerd worden en minder krijgen toegediend. Zij moeten zes maanden wachten en krijgen één vaccinatie.

Over die maatregel heeft Roel Couthinho, de voorganger van Jaap van Dissel, zijn twijfels: "Ik begrijp dat ze dat doen, maar het is niet onderbouwd. We weten het gewoon nog niet. Je moet het doen op basis van feiten. Alleen dan weet je zeker dat mensen goed beschermd zijn."

Oud-RIVM-directeur Roel Coutinho is op z'n zachtst gezegd verbaasd dat het ministerie de vaccins niet verstrekt
Bron: EenVandaag
Oud-RIVM-directeur Roel Coutinho is op z'n zachtst gezegd verbaasd dat het ministerie de vaccins niet verstrekt

Verbazend

Juist daarom is een onderzoek als dat van het Amsterdam UMC belangrijk, zegt Couthinho. Hij begrijpt niet dat het ministerie de driehonderd vaccins niet beschikbaar stelt.

"Dit is een typisch voorbeeld van wat de Engelsen omschrijven als 'pennywise pound foulish': met een kleine investering kun je veel uitsparen. Zoveel vaccindoses zijn het toch niet? Het verbaast me dan ook dat het ministerie het niet wil."

Bekijk het tv item.

Afwachten

Het ministerie van VWS zegt in een reactie dat het zorgvuldig wil omgaan met de vaccins. Het ministerie wil een beoordeling en advies van het RIVM en de Nederlandse organisatie voor gezondheidszorgonderzoek, ZonMw over de aanvraag van het Amsterdam UMC afwachten.

Daarna zal er bekeken worden of de vaccins alsnog beschikbaar kunnen worden gesteld, zegt een woordvoerder.

Snelheid nodig

Viroloog Menno de Jong is niet blij met die reactie. "Inmiddels zijn we al een maand verder. Zorgvuldigheid is uiteraard belangrijk, maar kan volgens mij prima gecombineerd worden met snelheid. Dat is nodig in deze tijd."

Hij vindt dat onderzoek naar vaccinbesparende strategieën hoog op de agenda zou moeten staan bij het ministerie. Juist in tijdens van schaarste en onzekere aanvoer. En wetende dat vaccinatie de enige oplossing is om echte uit de pandemie te komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.