President van de Verenigde Staten Joe Biden is ermee gespot, evenals de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci en ook Tom Cruise loopt ermee op de filmset: twee mondkapjes over elkaar. Beschermen twee mondkapjes ook beter dan één?

Een nieuw rapport van het CDC (het Amerikaanse RIVM) zegt dat twee mondkapjes over elkaar heen beter beschermen dan een enkele. Een stoffen masker dragen over een wegwerpmasker zou tot vijf keer zoveel luchtdruppels tegenhouden.

Meer is niet altijd beter

"Ik geloof niet dat meer, ook altijd beter is,"zegt longarts Hans in 't Veen van het Franciscus Gasthuis. Hij is sceptisch. "Misschien dat twee maskers iets beter filteren. Maar het is onaangenaam om te dragen, dus wordt het vaker af gedaan. Het masker moet goed op je gezicht aansluiten, zodat 'lekkage' voorkomen wordt. Ik denk dat dat belangrijker is dan het dragen van vier of vijf mondkapjes."

Het gaat dus om de pasvorm en dat benadrukt het rapport van de CDC ook. De blauwe wegwerpmaskers sluiten vaak niet goed aan. Dit kan je oplossen door de elastiekjes te knopen, of door een extra stoffen masker over de andere te dragen. "De pasvorm van een mondkapje is essentieel voor een goede werking," legt In 't Veen uit. "We weten dat de ziekenhuiskapjes qua filter beter zijn dan de huis-tuin-en-keukenversies, maar de pasvorm is van minstens even groot belang."

Balans

Maar volgens Theo Vos, hoogleraar gezondheidsstatistiek aan de Universiteit van Washington, is het dragen van twee mondamskers over elkaar wel degelijk beter. "Bij goed gebruik van de mondkapjes schiet de bescherming omhoog met wel 90 tot 95 procent. Dat maakt dus enorm veel uit."

Maar je moet, net zoals In 't Velt al zei, wel de balans vinden tussen wat comfortabel is en wat het nut is. "Het masker moet zoveel mogelijk deeltjes tegenhouden," vertelt Vos. "Maar je moet nog wel door zo'n kapje kunnen ademen. Je kan wel vier of vijf maskers dragen, maar op een gegeven moment komt daar geen lucht meer doorheen en heb je er dus niks aan."

Mondkapjes tegen griep

Vos zegt dat het dragen van mondkapjes naast het tegenhouden van de verspreiding van corona, ook heeft gezorgd voor minder verspreiding van griep.

"Dat is erg onderbelicht. We zijn in de laatste twaalf maanden veel minder gewone griep tegengekomen in de wereld. Het gebruik van mondmaskers speelt daar een grote rol in. Groter dan we aanvankelijk dachten. Dus dat is secundaire winst."

Lees ook

De perfecte mondkap

Maar of het klopt dat twee mondkapjes over elkaar heen dragen beter is? Het beschermt misschien wel beter, mits het masker nauwsluitend je gezicht bedekt. En daarin worden mondmaskers ook steeds verder doorontwikkeld.

"Ik zit in diverse werkgroepen vanuit industrieel Nederland. We kijken naar maskers met een goed filter waar je niet zwaarder door gaat ademen, die een goede pasvorm hebben en goed aansluiten", zegt Hans in 't Veen. Maar tot die op de markt zijn, gewoon goed je masker(s) dragen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.