De eerste bevindingen uit het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen zijn gepresenteerd. President Trump wordt op het belangrijkste onderdeel vrijgepleit, maar hij is nog niet uit de gevarenzone.

Het gaat allemaal om dit zinnetje: 'Het onderzoek bewijst niet dat president Trump een misdaad heeft begaan, maar pleit hem ook niet helemaal vrij.' Het staat op de derde pagina van een korte samenvatting van het Mueller-rapport. Die samenvatting is vrijgegeven door minister van Justitie William Barr en bevat de belangrijkste conclusies uit het rapport.

audio-play
Dit is wat we tot nu toe weten over het Mueller-rapport.

Geen bewijs voor samenzwering

Speciaal aanklager Robert Mueller kreeg de taak te achterhalen of er is samengespannen met Russen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Het antwoord daarop is duidelijk: er is geen bewijs gevonden dat mensen uit Trumps campagneteam betrokken zijn bij een samenzwering.

Door deze mededeling zal er een zucht van verlichting door het Witte Huis zijn gegaan. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zegt in een reactie dat de president hiermee helemaal is vrijgepleit van alle beschuldigingen.

President Trump niet helemaal vrijgepleit

Maar de bewering van Huckabee Sanders is iets te optimistisch. Hoewel Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen de aanleiding voor het onderzoek was, is er gaandeweg een belangrijk tweede onderwerp bijgekomen: belemmering van de rechtsgang.

Daarover schrijft minister van Justitie Barr dat het onderzoek Trump niet vrijpleit. Het onderwerp kwam op de agenda nadat president Trump FBI-directeur James Comey op staande voet ontsloeg. Comey was op dat moment verantwoordelijk voor het Rusland-onderzoek.

Hoe nu verder?

Deze samenvatting geeft alvast een klein inkijkje in het Mueller-rapport. Maar hoewel het goed nieuws lijkt voor Trump, roept het ook weer nieuwe vragen op. Democratische en Republikeinse Congresleden eisen daarom dat het volledige rapport openbaar wordt gemaakt.

Het Democratische congreslid Jerry Nadler heeft minister Barr inmiddels om opheldering gevraagd. Hij maakt zich vooral zorgen over de 'tegenstrijdige conclusies' in de samenvatting. De president zelf maakt zich daar minder druk om en claimt alvast de overwinning.

info

Het Mueller-onderzoek? Waarom ook alweer?

Al halverwege 2016 krijgt de FBI de eerste aanwijzingen dat Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen proberen te beïnvloeden. Het zijn hooggeplaatste Australische regeringsmedewerkers die hun Amerikaanse collega's er op wijzen dat de Russen in het bezit zijn van gehackte e-mails van de Democratische partij. Later worden die e-mails via WikiLeaks openbaar gemaakt. Pas als Trump president is, komt het onderzoek in een stroomversnelling terecht. Oorzaak is iets wat de president zelf doet: hij ontslaat FBI-directeur James Comey. De man die verantwoordelijk is voor het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee laadt hij de verdenking op zich dat hij iets te verbergen heeft. De politieke druk neemt toe en speciaal aanklager Robert Mueller wordt aangesteld en krijgt verregaande bevoegdheden om de zaak te onderzoeken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.