Het kabinet komt te laat met de nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. Dat vindt driekwart (74 procent) van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. Er is wel draagvlak voor alle nieuwe maatregelen en voor een mondkapjesplicht.

Premier Rutte sprak dinsdagavond op een persconferentie van 'een gedeeltelijke lockdown'. De meeste deelnemers vinden dat het kabinet te lang heeft zitten afwachten terwijl de besmettingen met duizenden bleven oplopen. Slechts een op de tien (11 procent) vindt de timing goed. Tweederde (64 procent) is wel positief over het pakket aan nieuwe maatregelen. "Beter laat dan nooit", verzucht een deelnemer.

Steun voor alle maatregelen, verdeeldheid over horeca

Alle aangekondigde maatregelen kunnen rekenen op de steun van de meerderheid. Het meeste draagvlak is er voor het verbieden van de verkoop van alcohol, en het gebruiken van drank in de openbare ruimte na 20.00 uur. Het sluiten van de horeca krijgt de minste steun (52 procent). Vier van de tien ondervraagden (39 procent) zijn hier niet blij mee.

Veel mensen hebben er moeite mee dat restaurants, café's en discotheken over een kam worden geschoren. Ze hadden liever gezien dat restaurants beperkt open waren gebleven. Een deelnemer met een kwetsbare gezondheid schrijft: "Als hoog-risico persoon heb ik me de afgelopen maanden juist veilig gevoeld in de restaurants. Daar hebben ze er alles aan gedaan om voldoende afstand te houden. Nu worden ze onevenredig hard gestraft." Onder de deelnemers die zelf in de horeca werken is er heel weinig begrip: 75 procent vindt de sluiting een slechte zaak.

Mondkapjesplicht: alle beetjes helpen

Het kabinet kondigde gisteren ook een mondkapjesplicht aan voor alle openbare binnenruimtes. Een ruime meerderheid (71 procent) steunt die maatregel. "Dan is het maar duidelijk", zeggen veel mensen. Ook vinden deelnemers het een verbetering omdat de verantwoordelijkheid nu niet meer bij de winkeliers ligt.

Veel mensen schrijven dat ze niet zeker zijn of mondkapjes echt werken tegen de verspreiding van corona, maar de meesten zijn bereid alles te proberen wat mogelijk kan helpen tegen het virus. "Ik weet niet of het echt helpt, denk niet dat het een wondermiddel is. Maar als de regering het vraagt, doe je het. Alle kleine beetjes helpen, al is er één procent kans", schrijft een deelnemer.

Verbetering

De afgelopen weken was het dragen van een mondkapje een 'dringend advies'. Dat het, als alles juridisch geregeld is, een verplichting wordt, vinden mensen een verbetering.

Bijna driekwart (72 procent) van de deelnemers die de afgelopen tijd al een mondkapje naar de supermarkt droegen, hebben zich gestoord aan mensen die dat niet deden: "Ik vind zo'n ding ook vervelend, maar ik doe zo m'n best. Asociaal dat anderen dat niet doen."

Vaste groep houdt zich niet aan de regels

Het aantal mensen dat van plan is zich heel streng of redelijk streng aan de nieuwe regels te houden is licht gestegen. Nu is dat 82 procent. Twee weken geleden, toen het kabinet ook extra maatregelen aankondigde, was dat nog 79 procent. Maar één op de zes (17 procent) was dat toen niet van plan.

Nu het aantal besmettingen toeneemt en de maatregelen strenger worden is nog steeds 15 procent niet van plan zich aan de regels te houden. De groep die het virus niet als een heel groot probleem ziet, en die zijn vrijheden niet teveel wil laten beperken, blijft dus stabiel. In het onderzoek van 1 oktober zochten wij uit wie deze mensen zijn en waarom ze de regels niet zo belangrijk vinden.

Zorgen: van uitzichtloosheid tot afschaling normale zorg

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ondervraagden zich nog flink zorgen maken over het coronavirus (75 procent). Die zorgen hebben betrekking op verschillende dingen. Het gaat in de eerste plaats over de uitzichtloosheid van de crisis: meer dan de helft (58 procent) maakt zich zorgen over hoe lang die nog duurt. Vlak daarna volgt de angst dat iemand in de familie ziek wordt (55 procent).

Ook richten de zorgen van mensen zich op de financiële gevolgen van de crisis en op de afschaling van de reguliere zorg. Bijna de helft (45 procent) vreest voor de Nederlandse economie. Een even grote groep is er ongerust over over dat er minder ruimte is voor reguliere behandelingen in ziekenhuizen. Veel deelnemers hebben hier zelf of in hun naaste omgeving al mee te maken. Vier op de tien (38 procent) zijn bang om zelf ziek te worden door het coronavirus.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 13 en 14 oktober 2020, deden 23.008 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

audio-play
Bekijk hier de presentatie van de cijfers van het onderzoek in de uitzending.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.