De tekst 'Boerkahoer' verscheen plotseling op het digibord in de collegezaal, toen docente Wasima haar studenten een quiz liet doen. Ze was verbijsterd en boos. Maar toen ze het incident binnen de opleiding aankaartte, voelde ze geen enkele steun.

De gebeurtenis kwam niet uit de lucht vallen, analyseert Wasima nu. Er gingen verschillende vervelende voorvallen aan vooraf. Ze voelde zich bij die eerdere gevallen al onvoldoende gesteund, maar het gebrek aan daadkracht van haar werkgever op deze gebeurtenis, steekt haar. "Het is een doofpotcultuur. Van verzwijgen, wegkijken en onbegrip."

Moeilijk eerste jaar

Ze had net de boel lekker op de rit, na een zwaar eerste jaar als rechtendocent op de Haagse Hogeschool. "Ik gaf meteen les, zonder inwerkperiode", vertelt ze nu. Het was een moeilijk jaar, met verschillende incidenten. "Ik wist dat studenten en docenten achter mijn rug om over mij praatten. Daar heb ik het heel lastig mee gehad."

Wasima meldde haar moeilijkheden bij haar leidinggevende en gaf daarbij aan dat het mogelijk te maken had met haar culturele achtergrond als moslima. Ze kreeg van een collega te horen dat de studenten 'misschien schrikken van jou en je hoofddoek'. Wat achter haar rug om gebeurde ging soms heel erg ver: 'Khanker' werd ze genoemd in app-groepen, zo hoorde ze later.

Enthousiasme

Het was in deze sfeer dat ze besloot ondanks alles toch de schouders eronder te zetten. "Ik ben in het zomerreces gaan nadenken over wat ik kan doen om meer verbinding te krijgen met studenten, hoe ik er met meer autoriteit sta."

Ze ontwikkelde een nieuwe lesmethode, op Socratische leest geschoeid. Leren vragen te stellen, met meer input van de studenten. En het werkte, vertelt ze, ze was zelfverzekerder dan voorheen. "Het was heel leuk, we gingen echt samen het collegejaar in. Ik kreeg hele enthousiaste reacties."

Grimmige nicknames

Maar toen ging het mis. Ze besloot in november vorig jaar met de quiz-app Kahoot tentamenvragen te gaan oefenen. In de ochtend ging dat nog zonder problemen, het middag-werkcollege liep volledig uit de hand.

Toen de studenten kwamen binnendruppelen was er nog niets aan de hand, maar toen Wasima vroeg ze in te loggen, kwamen er wat zij omschrijft als 'grimmige nicknames' tevoorschijn. Nicknames als 'D666', 'Geert Wilders', 'Zwarte Piet', 'Nouri34isdood' en 'Boerkahoer'.

Woedend

"En toen werd ik boos. 'Wie heeft dat gedaan!' riep ik. Het werd heel stil, studenten schrokken", vertelt ze. Een van de studenten viel haar bij, maar niemand reageerde daar verder op. Ze liet het college desondanks wel doorgaan. 'Maar het was heel rumoerig, er werd nauwelijks geluisterd."

De dader meldde zich niet, hoewel ze wel een vermoeden had. Een van de studenten deed er wel heel erg lacherig over. 'Boerkahoer toch? Ik was het niet hoor!', was zijn opmerking. Wasima besloot het aan te kaarten bij haar leidinggevende. "Ga eerst maar met de mentor van die jongen praten", kreeg ze te horen. "Dat ontmoedigde me. Ik werd nog woedender, wat een bullshit!"

audio-play
Docente Wasima werd ernstig gediscrimineerd in haar klas en de school nam dat niet serieus.

Weinig steun

In de nasleep voelde Wasima zich nauwelijks gesteund. Niet door collega-docenten, niet door haar leidinggevenden. Bij een nabespreking van het voorval 'lieten een of twee collega's weten dat ze het erg vonden'.

De student die het woord lachend had herhaald kwam nog op gesprek. "Zonder ouders, alleen mijn leidinggevende, zijn mentor en ik." Hij wilde er niks over zeggen en kon weer vertrekken.

Alleen staan

De opleidingsmanager kondigde aan dat er een onderzoek zou komen naar de daders, maar dat gebeurde volgens Wasima niet heel serieus. "Het enige onderzoek was een mail naar Kahoot. Alleen met een aangifte konden de daders worden achterhaald."

Tegen de jongen werd verder geen actie ondernomen. Hij werd nog wel op het matje geroepen, maar er volgden geen vervolgstappen. "Ik vind dat hij geschorst had moeten worden. Het verhaal is heel erg, dat het niet veilig is om aan mijn vak deel te nemen."

'Misschien lag het wel aan jou'

Toen Wasima zelf actie ondernam en een mail stuurde naar de mentoren van de studenten, kreeg ze maar één reactie: dat er geen behoefte was het na te bespreken. "Van de rest heb ik niks gehoord, ook van de opleidingsmanager niet. Ik stond er alleen in."

"Ik moest veel collega's pushen voor een gesprek. Met zijn mentor moest ik het gesprek afdwingen. En sommige collega's leggen de bal zelfs bij haar zelf. "Misschien lag het wel aan jou, heb je zelf wel snel genoeg gehandeld? Misschien lag het aan jouw didactische vermogen", zo herhaalt ze een aantal vragen van haar collega's.

Lees ook

Geen initiatief

Een klacht indienen over de gang van zaken 'moet ze niet willen', kreeg ze te horen van de vertrouwenspersoon. Een gesprek met de voorzitter van de Taskforce Diversiteit bracht haar ook niet verder. "Ze zat er om het verhaal aan te horen, maar nam geen enkel initiatief."

"Uiteindelijk bleken de studenten het meest volwassen", vertelt ze. "Ze zijn bij mij langsgewest met bloemen en taart en hebben me de meeste troost gegeven." Toch besloot ze in januari moegestreden de Haagse Hogeschool te verlaten.

Doofpotcultuur

Daarmee was de kous alleen nog niet af. In april verscheen een artikel in het AD waarin de zaak werd aangekaart. Ze werd zelf niet genoemd, maar het was wel duidelijk dat het om haar ging. Het stond volgens haar 'vol onwaarheden' en ze was zelf niet gehoord. Wat haar vooral stoorde was de reactie van de opleiding. "Ze deden naar buiten toe alsof ze wel actie hadden ondernomen."

Ze besloot op LinkedIn te reageren en haar verhaal te vertellen. Daarin gaf ze een brede context over de sfeer op de Haagse Hogeschool. Een sfeer die al lange tijd bestond. Zo noemde ze een rapport van de Commissie Gelijke Behandeling uit 2009 waarin 'medewerkers aangaven zich onbeschermd te voelen in discriminatiesituaties' en noemde de sfeer op de Haagse Hogeschool 'een doofpotcultuur waar niemand baat bij heeft."

Excuses

"Toen werden ze wakker bij de Haagse Hogeschool", zegt ze nu. Het leidde uiteindelijk tot een reactie op de site van de school. Een statement, waarin de hogeschool aangaf de zaak verkeerd te hebben aangepakt. "We hebben daarmee de oud-docente en de ernst van de situatie onvoldoende recht gedaan. Dit spijt ons, en we hebben haar ook hiervoor onze oprechte excuses aangeboden. Wij hechten eraan dit ook openbaar te doen."

Wat Wasima zich nu afvraagt is waar de nu de grens legt, wat er van geleerd is. Want ondanks het statement blijft ze sceptisch. "Het gaat om de toekomst. Wat doe je in toekomstige gevallen? We hebben strengere maatregelen nodig, we moeten laten zien dat dit niet wordt getolereerd. Het gaat ook om de studenten die daar nog zitten."

Reactie Haagsche Hogeschool

De Haagsche Hogeschool wil alleen schriftelijk op onze vragen reageren. Het verhaal van Wasima noemt de school een 'vervelend incident', waarna ze actie zegt te hebben genomen: "Naar aanleiding van dit incident zijn binnen de opleiding diverse gesprekken gevoerd, zowel met de studenten als met de medewerkers, en is op maat voor deze specifieke opleiding een training over diversiteit georganiseerd."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.