De Hedwigepolder is verlaten en de eerste bomen worden gekapt. Na jarenlang politiek getouwtrek is het nu wachten tot de polder onder water komt te staan. Intussen likken voor- en tegenstanders hun wonden. “Hopelijk kunnen we als goede buren verder.”

Het is stil in de polder. Af en toe hoor je het geluid van een kettingzaag waarmee de eerste bomen worden gerooid. De laatste oogst is al lang van het land gehaald en woonhuizen staan leeg. Ramen zijn ingegooid en daken worden verwijderd. Hier en daar is nog een glimp van de oude bewoners te zien: een vrolijk behang op een stuk muur.

Verlaten boerderij in de Hedwigepolder

'Dijken doorsteken is volstrekt idioot'

Johan Robesin, oud-statenlid van de provincie Zeeland en voorvechter van het behoud van de Hedwigepolder, baalt na al die jaren strijd nog steeds dat de polder onder water wordt gezet: "Huizen, schuren, bomen, niks mag hier blijven staan. Het wordt een kale vlakte en daarna steken ze de dijken door zodat het water hier naar binnen stroomt. Dat is volslagen achterlijk, idioot is dat. Daar kun je met je verstand niet bij."

De eerste bomen worden gerooid

In het gebied moet een nieuw natuurgebied komen, maar Robesin ziet dat met argusogen aan: "Hier wordt natuur aangelegd door mensenhanden dat aan de tekentafel is bedacht. Maar er is hier nu al natuur dat daarvoor moet verdwijnen. Eekhoorns, buizerds, reigers, kerkuilen en steenuilen die er nu leven worden de polder uit gejaagd. Dat is toch onzinnig."

Een troosteloze bak slijk

De eigenaar van de polder, Gery de Cloedt, is teleurgesteld dat dit de uitkomst is van jarenlange strijd. Hans Mieras, zijn juridisch adviseur: "Hij wil er niks meer mee te maken en komt hier ook niet meer. Hij heeft heeft het helemaal gehad." Op het kantoor van Mieras liggen alle dossiers van de Hedwigepolder nog. Meterslang. "We hebben 14 jaar gestreden om de prachtige polder te behouden en nu wordt het een troosteloze bak slib wat ze dan natuur noemen. Het is heel jammer dat het zo afloopt."

info

Hoe zat het ook alweer?

De strijd om de Hewdigepolder begint in 2005 met de ondertekening van het Westerschelde-akkoord. Daarin staat dat de het Zeeuwse stuk grond natuurgebied moet worden ter compensatie van het uitdiepen van de Westerschelde. Het ontpolderen stuit op verzet bij de Zeeuwen en in de jaren daarna wordt door verschillende partijen gekeken of er geen ander gebied gebruikt kan worden voor de natuurcompensatie. Maar de alternatieve plannen krijgen geen meerderheid en in 2012 wordt definitief besloten dat de Hedwigepolder onder water komt te staan.

'Hopelijk kunnen we als goede buren verder'

Even verderop in de haven van Antwerpen kijken ze liever vooruit. Annick de Ridder, voorzitter van de Belgische haven: "De ontpoldering is heel belangrijk voor ons. Het hangt samen met de andere verdragen die in 2005 gesloten zijn over de toegankelijkheid van de haven via de Westerschelde. Maar het gaat ook over de veiligheid en de natuur. Dat is één totaalpakket dat samen moet worden uitgevoerd."

Ze vindt het jammer dat er zoveel commotie over de polder is ontstaan: "Wij hebben heel lang onderhandeld en ik denk dat we tot een evenwichtig akkoord zijn gekomen. Hopelijk kunnen we als goede buren verder."

Havenschepen Annick de Ridder hoopt dat Nederland en België als goede buren verder kunnen

Verlies van prachtige polder

In 2022 wordt de Scheldedijk doorgestoken en stroomt het water de Hedwigepolder binnen. De verwachting is dat het dan nog tientallen jaren duurt voordat de polder is veranderd in een natuurgebied. "Ik denk niet dat ik dat nog mee maak" zegt Robesin. "Maar het verlies van deze prachtige polder is een steek dwars door mijn hart."

Lees ook

audio-play
Terug naar de Hewdigepolder

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.