De coronacrisis overviel Nederland met een snelheid die niemand voor mogelijk hield. Vier maanden en een ‘intelligente lockdown’ verder is de eerste golf ziektegevallen achter de rug. Zijn mensen tevreden over het ingrijpen van de overheid?
"In crises als deze moet je met 50 procent van de kennis, 100 procent van de besluiten nemen en de gevolgen daarvan dragen", sprak premier Rutte op 12 maart, toen het kabinet met de eerste landelijke maatregelen kwam. En die gevolgen waren groot: bijna 12.000 ziekenhuisopnamen en ruim 6000 mensen die de afgelopen maanden aan covid-19 overleden. En, de economie krijgt momenteel de grootste klap sinds de Tweede Wereldoorlog.
Wie verwacht dat mensen degene die de besluiten heeft genomen, hard op die gevolgen afrekent, heeft het mis. We zien al sinds maart dat het vertrouwen in de aanpak van de overheidsinstanties (zoals kabinet, GGD, RIVM) elke maand hoog is en blijft.
'Blij dat ik in Nederland woon'
Deze week vroegen we deelnemers om terug te blikken en de corona-aanpak van de afgelopen maanden nogmaals als geheel te beoordelen. Driekwart (75 procent) is positief over het handelen van die overheid, slechts 22 procent is negatief. Velen wijzen er op dat 'de curve is afgevlakt zoals gehoopt' en stellen dat de cijfers bewijzen dat de aanpak heeft gewerkt. "Ik ben in deze tijden extra blij dat ik in Nederland woon en niet in de VS of Brazilië."
Dat wil niet zeggen dat deelnemers vinden dat er geen fouten zijn gemaakt. "Kon het beter? Zeker, als we meer en sneller konden testen en ouderen beter beschermd konden worden", schrijft een deelnemer en vervolgt: "Maar de keuzes van het kabinet hebben gewerkt. En dat met nul komma nul kennis van het virus."
Vertrouwen 'coronaministers'
Ook de cijfers van 'coronaministers' als De Jonge (66 procent) en Hoekstra (70 procent) blijven hoog. Premier Rutte krijgt zelfs 71 procent vertrouwen. De laatste maanden scoort hij cijfers die ik nog nooit bij een premier heb gezien. De kans dat Rutte dit cijfer vast houdt tot aan de verkiezingen van volgend jaar lijkt me klein.
Maar: feit is dat hij de afgelopen maanden het vertrouwen won van kiezersgroepen die hij nooit eerder aansprak. Maar liefst 95 procent van de D66-achterban, 83 procent van de GroenLinks-kiezers, 48 procent van de SP-stemmers, en zelfs 3 op de 10 kiezers van PVV en FVD spreken vertrouwen uit in Rutte. Een deel van hen zal dit vast nog in het hoofd hebben als ze volgend jaar in het stemhokje staan.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.