Morgen, 1 juli, worden de coronamaatregelen van het kabinet verder versoepeld. Na een 'intelligente lockdown' van 4 maanden blikken mensen terug: driekwart (75 procent) is al met al behoorlijk tevreden over de aanpak van de afgelopen tijd.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het Opiniepanel. Nog altijd is het vertrouwen in de aanpak van het kabinet hoog (69 procent), maar niet meer zo hoog als op het hoogtepunt van de crisis eind maart (79 procent). "Ik had aanvankelijk alle vertrouwen in de aanpak, maar er wordt wel héél snel weer versoepeld na alle ellende. Het virus is toch nog niet weg?", vraagt een panellid zich af.

Lees ook

Te snel, te langzaam

Het tempo van de versoepelingen zorgt bij meer mensen voor vraagtekens. Bijna een derde van de ondervraagden (29 procent) is van mening dat het te snel gaat. "We versoepelen bijna alles, heffen zelfs maatregelen op. In andere landen zijn alweer nieuwe uitbraken, waarom worden we daar niet iets voorzichtiger van?".

Een vijfde (21 procent), vooral kiezers van FVD en PVV, heeft juist een heel andere mening: "Het gaat allemaal echt te langzaam, bijna geen nieuwe besmettingen meer en toch mogen veel zaken nog niet volledig open. Dit gaat de Nederlandse economie de kop kosten", aldus een deelnemer aan het onderzoek. Toch is de grootste groep (47 procent) wel tevreden over het tempo van de versoepelingen.

Tweede golf

Dat er met de versoepelingen mogelijk ook een zogenoemde 'tweede golf' aankomt, maakt meer dan de helft (55 procent) zich zorgen over. "Men gaat weer op vakantie, in het buitenland is het virus allesbehalve weg en in Nederland worden we lakser met de regels. Die tweede golf komt er", stelt een panellid.

Iemand anders denkt wel dat die golf er komt, maar niet dat het een herhaling wordt van dit voorjaar: "Nu zijn we voorbereid, hebben we testen en weten we wat ons te wachten staat, dus ik ben niet bang dat het weer zo'n tsunami wordt als in maart."

Lees ook

Ik wel, maar de samenleving?

Niet iedereen heeft zoveel vertrouwen in de voorbereiding op een tweede golf. Slechts een kwart (26 procent) denkt dat de Nederlandse samenleving daar klaar voor is. "Ik maak me vooral zorgen over ons zorgpersoneel, die de klap op moet vangen. Die hebben al zo hard gewerkt dit voorjaar, kunnen ze dat wel nog een keer aan?", vraagt een deelnemer zich af.

De meeste deelnemers (82 procent) zeggen dat ze zelf wel klaar zijn voor een tweede opleving en ook heeft een meerderheid vertrouwen in hun directe omgeving (60 procent). Daarnaast is er wederom vertrouwen in de overheid: 63 procent denkt dat zij voldoende is voorbereid.

Gijs Rademaker presenteert de resultaten van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden tussen 27 en 30 juni 2020. Aan het onderzoek deden 26.191 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.