Door corona dreigen er banen te verdwijnen. Tegelijkertijd komt er werk bij dat eerder niet bestond. Drie mensen vertellen over hun 'coronabaan'. "Het heeft me gered van een persoonlijk faillissement."
De anderhalvemetercoach die bekijkt of de looproute in de plaatselijke kledingwinkel handig is uitgestippeld. De bron- en contactonderzoeker van de GGD, die dagelijks met tientallen mensen aan de telefoon hangt. Een social distance manager die filmsets coronaproof maakt. Alledrie proberen ze er met hun werk voor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt.
De anderhalvemetercoach
Ze had naar eigen zeggen al een ongewone baan, maar haar werk is door corona nóg ongewoner geworden. Als mystery guest of mystery shopper bezocht Renate van der Heiden op verzoek winkels en vakantieparken, die ze vervolgens op basis van haar ervaring voorzag van advies. Nu is ze anderhalvemetercoach, en daarbij kan ze haar ervaring ruimschoots inzetten. Soms combineert ze haar nieuwe functie met haar oorspronkelijke werk.
"In deze tijd moeten we rekening houden met de coronamaatregelen. Die bekijk ik en op basis daarvan geef ik advies", legt ze uit. Hoe dat eruitziet? "Dat kan al een indeling zijn, waardoor een andere looproute ontstaat en gasten of klanten elkaar minder vaak tegenkomen. Het zijn vaak hele kleine dingetjes: van een tafel anders zetten tot andere uitgangen creëren. We zijn bij een winkel geweest die een hele mooie desinfecterende zuil had staan. Maar die stond wel uit het zicht achter de deur. Dat is leuk, maar mensen zien het niet."
Duidelijkheid bieden
Met haar werk weet ze te voorkomen dat ondernemingen onduidelijk zijn naar hun gasten of klanten. En dat voorkomt veel ongemak. Want het ligt niet per se voor de hand hoe je een onderneming effectief op corona inricht. "Je moet als onderneming nu zoveel veranderen. Dan mis je soms wel wat dingen", vertelt ze. En dan is duidelijkheid het belangrijkste wat je als bedrijf kunt bieden.
En die hulp in het bieden hiervan vindt ze 'hartstikke leuk'. "Het gaat net even een stapje verder. Je moet je nu gewoon onderscheiden in wat je doet. En als je dat goed aanpakt zijn er echt kansen en mogelijkheden om er ook in deze periode iets moois van te maken."
De bron- en contactonderzoeker
"Deze baan paste precies bij wat ik voor ogen had." Danielle Wolsleger was al een tijdje op zoek, toen ze in juni een vacature voor bron- en contactonderzoeker bij de GGD tegenkwam. Ze volgt een opleiding tot psychosociaal counselor en hoopt, zodra ze die heeft afgerond, mensen met psychische klachten te kunnen ondersteunen. "Mijn werk bij de GGD ligt in het verlengde van die studie, het draait beide om menselijk contact."
Een bron- en contactonderzoeker belt personen die positief testen op corona. Toen er relatief weinig besmettingen waren, ging deze GGD'er vervolgens na op welke plekken de besmette persoon was geweest en met wie. De nauwe contacten werden vervolgens telefonisch gewaarschuwd en gevraagd om in quarantaine te gaan. Maar daar is geen ruimte meer voor, vertelt Danielle. Alleen nauwe contacten die bij een risicogroep horen, zoals ouderen, krijgen nu nog een telefoontje van haar. "Gisteren hebben we met z'n allen 160 dossiers weggewerkt en vandaag liggen er weer 255 nieuwe op ons te wachten. We kunnen het amper bijbenen."
'Saai is het nooit'
Maar ondanks de hoge werkdruk denkt Danielle niet aan stoppen. "Ik wil wat positiefs bijdragen in deze crisis. Al voelt het soms wel een beetje als dweilen met de kraan open. Je weet nooit zeker of iemand die positief getest is daadwerkelijk iedereen met wie hij of zij contact heeft gehad gaat bellen." Danielle's vrienden en kennissen reageren verdeeld op haar 'coronaberoep'. "Sommigen staan niet achter de maatregelen, neigen richting complottheorieën, maar ik sta achter wat ik doe. Daar houd ik aan vast."
Saai is het in ieder geval nog niet geweest, sinds juni, lacht ze. "Sommige mensen schrikken, wanneer ik hen bel met het nieuws. Wie zich laat testen, rekent er ergens wel op, maar voor naasten komt het weleens als een vervelende verrassing. En dan zijn er nog de momenten dat ik onverwachts moet overschakelen naar het Engels. Of samenwerk met een tolk. Maar ook dan komt het altijd wel weer goed."
De social distance manager
Tijdens de lockdown werden er nauwelijks films en commercials opgenomen, maar inmiddels wordt het weer drukker op de filmsets in ons land. En dat doet Jasper Deelen goed, hij werkte de afgelopen twaalf jaar als locatiemanager op verschillende filmsets, maar kwam door de crisis zonder werk te zitten. Totdat hij met zijn partner Paulien besloot een bedrijfje op te richten dat filmsets coronaproof maakt. "We begonnen met z'n tweeën en zijn inmiddels met twintig. Het loopt als een trein."
Net als elke werkplek, moet ook een filmset voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, vertelt Jasper. "Vooraf bezoeken we elke filmlocatie, om te bepalen of het überhaupt mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren. En als de set eenmaal is opgebouwd, leggen we lijnen neer bij de catering, desinfecteren we de boel en zorgen we dat er de hele dag voldoende mondkapjes beschikbaar zijn."
Net niet failliet
Voordat Jasper in de filmwereld belandde, had hij zijn eigen restaurant en werkte hij onder andere als vrijwilliger bij de politie. Die ervaring komt hem nu goed van pas, want afstand houden lijkt niet voor iedereen een makkelijke opgave.
"Sommige mensen mopperen over de maatregelen en dat geluid wordt luider naarmate de crisis langer duurt. Dan moet je iemand er weleens aan herinneren dat we nog steeds in een crisis zitten. Maar ach, we hebben werk, daar ben ik blij om. Deze baan heeft me gered van een persoonlijk faillissement."
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.