Een clubavond hier, een festival daar: de agenda van artiestenmanager Erwin Bakkum was de afgelopen jaren continu vol. Tot corona zijn branche helemaal stillegde. Daarom besloot hij iets heel anders te gaan doen: werken bij een glaszettersbedrijf.

"2019 was een topjaar en van 2020 verwachtte ik hetzelfde", vertelt Erwin. De datum van zijn laatste evenement staat omcirkeld in zijn agenda: 8 maart 2020. Daarna volgen er alleen nog lege bladzijden. Door de coronacrisis is al zijn werk weggevallen. Evenementen tot 100 personen kunnen op z'n vroegst in juli plaatsvinden en grotere samenkomsten pas als er een vaccin is.

'Over glas wist ik bijna niks'

Om de eerste weken door te komen, vroeg Erwin een bijstandsuitkering aan, wat neerkomt op 1.050 euro per maand. "Gelukkig had ik een buffertje en woon ik alleen. Ook heb ik niemand in vaste dienst die ik moet uitbetalen." Paniek voelde hij dan ook niet meteen.

Maar thuiszitten bleek niks voor hem. "Ik wilde iets doen, aan het werk. Toen wees een goede vriend me op een vacature bij zijn glaszettersbedrijf. Ik solliciteerde en begon een paar weken geleden." En dat was spannend, maar ook leuk, vertelt hij: "Ik leer graag iets nieuws, over glas wist ik zo goed als niks."

Lees ook

Een beetje burgerlijk

Inmiddels is Erwin aardig ingewerkt, maar aan één aspect moet hij nog altijd wennen: zijn nieuwe werktijden. "Tot maart begon ik doordeweeks einde ochtend op kantoor en van donderdag tot en met zondag was ik op pad met artiesten en vaak laat thuis. Nu gaat mijn wekker elke werkdag om half 7 's ochtends. Ik voel me eerlijk gezegd een beetje burgerlijk", lacht hij.

Een ander verschil is de cultuur op de werkvloer. "Bij mijn huidige werkgever zijn vooral handige vaklui in dienst. Over het algemeen zijn dat andere mensen dan de artiesten met wie ik doorgaans werk. Die willen shinen, opvallen met hun muziek. Daarnaast spreken mijn nieuwe collega's een andere taal, minder deftig." Niet dat dat erg is, benadrukt Erwin. "Het is tot nu toe hartstikke gezellig."

'De zekerheid is fijn'

Als leider van een bedrijf had Erwin zelf de touwtjes in handen. Nu heeft hij een hele andere rol dan hij gewend is. "Werken met een product is heel anders dan een dienst verstrekken: het heeft een levertijd, het kan kapot - best spannend. En er zijn zoveel soorten glas, er gaat een wereld voor me open."

De coronacrisis heeft hem ook aan het denken gezet: "Ik vind het fijn om een stukje zekerheid te hebben, merk ik. Als zzp'er voelde ik me best kwetsbaar." Ook als er vanaf juli weer kleine evenementen mogen plaatsvinden, wil hij parttime aan de slag blijven bij zijn nieuwe werknemer. "Al blijft muziek mijn grote passie."

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.