"Dit biedt veel perspectief", zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert over de Europese goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. "Maar we krijgen het virus alleen onder controle als een significant deel van de mensen het neemt."

Vanmiddag keurde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin goed. Pfizer en BioNTech leveren daarmee het eerste coronavaccin voor de lidstaten van de Europese Unie, dus ook voor Nederland.

Juiste informatie

Volgens Kikkert is het zaak dat de overheid nu zo snel mogelijk begint met inenten. Binnen grenzen van wat mogelijk is. Maar daarbij is het wel belangrijk dat genoeg mensen meedoen, voegt ze daaraan toe. "Als 40 procent van de Nederlanders besluit zich niet te laten inenten, hebben we een groot probleem. Dan duurt het des te langer tot het 'gewone' leven weer door kan gaan."

Over die vaccinatiebereidheid maakt de moleculair viroloog zich zorgen. "Ik hoop dat wij - virologen en de regering - in staat zijn de juiste informatie over te brengen. Dat mensen begrijpen dat dit dé manier is om het virus onder controle te krijgen."

audio-play
Bekijk hier de NieuwsTrend over dit onderwerp.

Broodjeaapverhaal

We hebben het aan vaccins te danken dat virussen als pokken niet meer voorkomen, zegt Kikkert. Wat haar betreft is het de "mooiste en beste" remedie tegen virusinfecties. "Met behulp van een vaccin kunnen we ervoor zorgen dat het immuunsysteem als het ware wordt opgeleid om ons tegen COVID-19 te beschermen zonder dat we ziek worden."

Dat vaccins gevaarlijk zijn, met bijwerkingen als autisme, is volgens Kikkert nooit aangetoond. Ze noemt het een broodjeaapverhaal. Ook wil ze sceptici geruststellen over de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld: "In deze noodsituatie is men veel harder gaan werken. Er is een hoop geld ingestoken en commissies hebben hun procedures enorm versneld. Daarnaast borduren de meeste coronavaccins voort op een ontwerp dat al bestond."

Zorgpersoneel

Het kabinet heeft aangekondigd als eerste medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten te willen vaccineren. Maar onder zorgpersoneel houdt de vaccinatiebereidheid nog niet over.

Directeur Ruud Coolen-van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik hamert daarom, net als Marjolein Kikkert, op het belang van goede informatievoorziening over het vaccin. "Zeker nu er een mutatie van het coronavirus heeft plaatsgevonden, waardoor het nog besmettelijker blijkt dan eerder, is de vaccinatiebereidheid van groot belang."

Vaccinatiebereidheid

Een peiling van vakbond FNV onder 9000 werknemers uit de zorg, wijst uit dat 14 procent twijfelt, 11 procent wil waarschijnlijk geen vaccinatie en 20 procent wil het sowieso niet.

Zorgpersoneel jonger dan 30 jaar, daarvan wil maar 25 procent wél een vaccin. "Je kunt een hoop angst en onzekerheid wegnemen door goede informatie", zo stelt Ruud Coolen - van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Zo wordt heel Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus - uitlegvideo

audio-play
Nog even en het gaat ook in ons land beginnen: de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Maar hoe belandt die prik vanuit een fabriek in het buitenland in jouw arm? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Geen stappen overgeslagen

Dat de EU later is met de goedkeuring van het coronavaccin dan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komt volgens Coolen-van Brakel doordat Europa geen stappen heeft overgeslagen om het vaccin goedgekeurd te krijgen. De andere twee landen gebruikten een nood-procedure.

"Dit kan het vertrouwen in het vaccin ook juist ten goede komen", zegt Coolen van Brakel. "Ik heb me dan ook verbaasd over het Kamerdebat van afgelopen week. Die paar dagen eerder of later zijn echt niet zo belangrijk. Het belangrijkste is wanneer je het grootste deel van de bevolking hebt gevaccineerd. Dan kan de maatschappij weer open."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.