Alle zes coronavaccins die we straks in Nederland gebruiken, worden in de armspier geprikt. In tegenstelling tot sommige andere vaccins, die vlak onder de huid worden ingespoten. Hoe zit dat?

"Het verschilt per vaccin waar het wordt toegediend: in de spier, of net onder de huid", vertelt hoogleraar vaccinologie Rogier Sanders van het UMC. "En dan zijn er nog enkele vaccins die je via de neus toedient of oraal kan nemen."

Willekeurig

Maar wanneer krijg je nu op welke plek een prik? "Dat is eigenlijk willekeurig", zegt programmamanager Hans van Vliet van het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM: "Het voordeel van in de spier spuiten, is dat je wat minder last hebt van een ontstekingsreactie. Het voordeel van onderhuids prikken, is dat daar net weer iets meer cellen zitten van het immuunsysteem."

De meeste fabrikanten kiezen ervoor om in de armspier te prikken, weet Van Vliet. Ze kiezen daarvoor omdat het iets makkelijker te doen is, vertelt hij. "En het geeft iets minder bijwerkingen en werkt even goed." Toch wordt niet altijd gekozen voor een prik in de spieren: "Als je een verhoogde bloedingsneiging hebt, is het gevaarlijk om diep in de spier te spuiten. Want dan krijg je daar een bloeding", zo vertelt huisarts Ted van Essen, die wordt gezien als de griepexpert van Nederland. Bij mensen die daar last van hebben, wordt het vaccin in de onderhuid gespoten.

Lees ook

Coronavaccin

Het is overigens niet zo dat je om in een spier te prikken erg diep de huid in moet: "Het is een klein stukje", zegt Van Vliet. Je spieren bevinden zich net onder je huid.

"Je kunt zien hoe dik je huid is door door een huidplooi te nemen, dat is de dubbele dikte van je huid. Daar moet je doorheen en dan moet je nog 1 centimeter door je spier heen. De naald gaat dus niet zo diep."

In elke spier

Het maakt niet uit in welke spier je het vaccin inspuit, vertelt Hoogleraar Sanders: "Het kan ook in de bilspier gedaan worden, maar de bovenarm is het meest voor de hand liggend." Dat bevestigt ook Van Vliet: "Je kunt de vaccins in alle spieren prikken. Maar het gaat er vooral om wat is onderzocht wat goed werkt."

Wel kan in de spieren prikken meer pijn doen, vertelt griepexpert Van Essen: "Dat komt doordat je je spieren beweegt, en dan voel je het spul daar zitten. Het is wat minder pijnlijk als je het onderhuids doet. Maar de reactie komt beter op gang als je het in de spier doet."

Beluister hier de Feit of Fictie terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.