Zorgmedewerkers in de geestelijke gezondheidszorg vallen buiten de boot als er straks wordt gestart met het inenten van zorgpersoneel. De GGZ krijgt namelijk geen prioriteit in de vaccinatiestrategie. "We lijken gewoon totaal vergeten."

"Wij mogen achteraan aanschuiven geloof ik", vertelt verpleegkundige Simon Graafsma verontwaardigd. Hij ziet de mensen in de GGZ-instelling waar hij werkt, het Reinier van Arkel in Den Bosch, 'zieker worden door de onzekerheid'. "Het voelt echt alsof je vergeten wordt."

Volgorde vaccinatie

Nederland start op 18 januari met het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Maar zorgpersoneel dat werkzaam is binnen de geestelijke gezondheidszorg komt in deze lijst niet voor. Dit is tegen het zere been van deze sector.

Belangenorganisaties MIND, NVVP, en de Nederlandse GGZ noemen het onacceptabel dat een complete sector met zeer kwetsbare mensen over wordt geslagen en eisen dat er alsnog snel een oplossing komt voor deze groep.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

'Heel veel spanning'

"Je hebt verwarde patiënten die zich echt niet houden aan de anderhalve meter", vertelt Graafsma. "Dat is enorm ingewikkeld." En dat is het niet alleen voor het personeel, maar ook voor de cliënten, vindt de verpleegkundige. "Een belangrijk deel van de behandeling is ook dat mensen weer naar buiten gaan en resocialiseren. Dat kan niet zolang ze geen vaccin hebben gehad."

Bij cliënt Charlotte zorgt corona en de maatregelen eromheen voor 'heel veel spanning'. "Ik slaap slecht en word er enorm onzeker van", vertelt ze. "Het personeel loopt er in die pakken bij als marsmannetjes. We maken er onderling grapjes over maar het is niet fijn. Het is niet meer menselijk."

Lees ook

'GGZ komt in advies niet voor'

Maar de GGZ is afhankelijk van de het ministerie van VWS; die beslist over de vaccinatie volgorde op basis van de beschikbaarheid en eigenschappen van vaccins. Het ministerie volgt hierin zoveel mogelijk het advies van de Gezondheidsraad. Maar in dit advies wordt de GGZ ook niet genoemd.

"We worden gewoon als sector compleet over het hoofd gezien. Als je in zo'n advies voorkomt dan kun je nog een inhoudelijke discussie voeren, maar zelfs dat gaat nu niet", vertelt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Lees ook

Oplossing

Volgens Prinsen is de oplossing zelf niet moeilijk. "Er zijn in de GGZ afdelingen waar patiënten dubbele indicaties hebben (ernstiger nog dan de verpleeghuizen). Zij moeten tenminste dezelfde prioriteit hebben. Iedereen is het daar mee eens. Het enige wat ze hoeven te doen is de ouderen-afdelingen in de GGZ gelijk scharen met de verpleeghuizen."

"Niemand zegt tegen ons: jullie zitten te zeuren. Iedereen lijkt het te snappen", zegt Prinsen. "Inmiddels is de voorbereiding voor het inenten van medewerkers van verpleeghuizen al begonnen, maar is er voor ons nog altijd geen oplossing."

Behoefte aan duidelijkheid

Voor nu blijven de zorgmedewerkers en cliënten dus nog in onzekerheid. Charlotte heeft het er moeilijk mee: "Ik heb duidelijkheid nodig. Kan ik over een paar maanden bijvoorbeeld starten met mijn behandeling? Dan moet je toch weten wanneer we nou eindelijk die vaccins krijgen."

Hoopvol kijkt verpleegkundige Graafsma dan ook uit naar het moment waarop wordt besloten dat zij alsnog eerder aan de beurt zijn voor een vaccin. "Ik zeg niet dat we belangrijker zijn dan ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ik zou toch graag op dezelfde hoogte meegaan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.