Ondernemers zijn positief over het pakket noodmaatregelen van het kabinet (87 procent). Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 2300 ondernemers en zzp'ers. Toch denkt maar de helft dat het hen voldoende financiële steun gaat bieden.
Het kabinet presenteerde dinsdag een omvangrijk pakket met maatregelen om bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen in de coronacrisis. Voor velen is dit hard nodig. Zonder die steun verwachten 6 van de 10 ondervraagde ondernemers (61 procent) de komende maanden in meerdere of mindere mate financiële problemen.
Lees ook
Zorgen over werk, hypotheek en pensioen
De helft van de ondervraagde ondernemers zegt nu al minder (34 procent) of geen werk (20 procent) meer te hebben. Een kwart (23 procent) denkt dat ze de komende maanden (nog) minder werk zullen hebben en 1 op de 10 (11 procent) vreest voor een faillissement.
Veel ondernemers maken zich zorgen. Op korte termijn vragen ze zich af hoe het moet met de vaste lasten, de huur of de hypotheek. En op lange termijn zijn er grote zorgen over hun pensioen. Veel ondernemers en zzp'ers hebben in aandelen belegd voor hun oude dag. Maar die zien ze nu kelderen.
De waarde van m’n aandelenportefeuille is bijna gehalveerd: daar gaat m’n pensioen
Ondernemer uit onderzoek
Uitvoering noodplan: eerst zien dan geloven
De ondervraagde ondernemers waarderen het dat het kabinet zo snel met een duidelijk plan voor hun financiële problemen komt. Wel vragen velen zich af zo'n grootschalig steunplan in de praktijk goed uitgevoerd kan worden. De problemen rond de toeslagenaffaire zitten nog vers in het geheugen.
De helft van de ondernemers met personeel (49 procent) heeft er vertrouwen in dat het plan hen voldoende financiële steun gaat bieden. Soms hebben ze nog een buffer waar ze even mee vooruit kunnen. "Ik werk 60 uur per week en ik leef zuinig. Met een beetje steun moet het lukken", schrijft iemand. Een derde (31 procent) denkt problemen te houden, ondanks dit steunpakket. Bijvoorbeeld omdat hun branche echt volledig stilvalt. En 21% weet het niet.
Zzp'ers voelen pijn van bijstandsniveau
Onder zzp'ers is minder vertrouwen dat de kabinetssteun ze echt gaat helpen. 4 van de 10 (41 procent) zzp'ers denken dat dit pakket hen wel voldoende gaat helpen. De rest heeft hier geen vertrouwen in (32 procent) of twijfelt (27 procent).
De echte pijn zit 'm voor hen in de aanvulling tot bijstandsniveau waar ze een beroep op kunnen doen. Een zzp'er zegt daarover: "Dit is onvoldoende om mijn onvermijdbare bedrijfs- en privélasten te dekken. Ik moet interen totdat de laatste cent op is." Zij vinden het niet eerlijk dat de overheid voor werkenden tot 90 procent van de inkomsten garandeert terwijl veel zzp'ers het met minder moeten doen.
Dat wordt bezuinigen op eten en mijn huis verkopen.
Zzp'er in onderzoek
Profijt van de coronacrisis
Sommige bedrijven profiteren juist van de coronacrisis. 7 procent zegt hierdoor meer werk te hebben. De eigenaar van een bouwmarkt schrijft: "Doordat veel mensen thuiszitten gaan ze klussen in en om het huis. Hierdoor hebben wij het drukker gekregen dan normaal."
Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden van 17 tot 19 maart 2020. Aan het onderzoek deden 22.149 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 602 ondernemers van grote en kleine bedrijven en 1656 zzp'ers. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.